Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre för företagarna men mycket återstår

Annons

Att det finns ett bra samarbete mellan företagarna och kommunen är något av det viktigaste som finns för Nina Fjätvall. Hon är ordförande för Företagarna i Älvdalen, en organisation med omkring 80 medlemmar i Älvdalen. Systerföreningen Företagarna i Särna-Idre-Grövelsjön har cirka 75 medlemmar.

När Nina Fjätvall ser tillbaka på de fyra åren som ordförande för Företagarna finns det både glädjeämnen och tråkigheter.

- En bra sak är att vi nu har en bra dialog med kommunen efter Sunnekonferensen och att det finns en vilja från kommunens sida att förstå att både kommunen och företagarna lever i samma ekonomi.

- MUN-gruppen, som kom fram efter Sunnekonferensen, har haft mycket aktiviteter i skolorna med Företagardagar, jobbar med sommarjobb för ungdomar, ordnade så att systrarna Kallur kom till Företagsmässan och mycket annat.

Det finns negativa saker att lyfta fram också. Till exempel turismorganisationen.

- Turismen har kommunen nästan lyckats montera ned helt och hållet med alla turer som varit då turistbyråverksamheten lades ut på anbud.

- Felet var att man gjorde upp kriterier för vem som skulle få ta hand om turistbyråerna, men när det sedan skulle beslutas om ent-reprenör så fick inte den som uppfyllde kriterierna bäst entreprenaden. I stället valde man en annan entreprenör. När man skulle förlänga avtalet med entreprenören bjöd man in till ett möte med företagarna, som sa ifrån att man inte ville förlänga avtalet, men det gjorde kommunen ändå.

- En bra sak som trots allt kom ut av detta var att vi startade Turistrådet, som vill vara en övergripande organisation som jobbar med turistiska frågor. Turistbyråerna ska jobba med sitt och vi ska syssla med marknadsföring och annat på ett mer övergripande plan, säger Nina Fjätvall.

- Allt strul runt turistbyråerna har också medfört att näringen har börjat samarbeta mer med varandra och vi håller på att utveckla samarbetet med föreningen i norr, så att vi alla ska dra åt samma håll.

Nina Fjätvall är positiv till projektet Tre Toppar som inom kort kommer in i en avgörande fas, där myndigheterna ska avgöra om man får gå in i områden som egentligen är skyddade från just exploatering med denna stora exploatering.

- Jag ser inget annat som kan ge lika mycket i dag och det ska ske på ett sätt som är så skonsamt som möjligt för naturen, säger hon.

Det finns alltså både sådant man kan glädjas åt och sådant som man måste ändra när det gäller företagandet i Älvdalens kommun.

- Men i stort sett, trots allt vårt klagande, är det en stor frihet att vara företagare, att kunna förverkliga sina idéer och drömmar, säger Nina Fjätvall.

I framtiden hoppas hon på ett ännu bättre samarbete med skolan och kommunen.

- Vi måste få de unga att vilja bli företagare i framtiden. Framförallt hantverkare kommer det att finnas ett stort behov av då fyrtitalisterna börjar gå i pension snart.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons