Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre energi gynnar miljön

Annons

- Med tanke på utsläppen av växthusgaser är det glädjande att oljeanvändningen för uppvärmning har minskat både i kommunens fastigheter och i kommunen som helhet, skriver miljöchefen Nils-Göran Johansson och miljösamordnare Eva Larsson i förslaget till energibokslut för 2004.

Sedan 1998 har oljeförbrukningen minskat med 45 procent.

Enligt kommunens miljöplan ska hushållens elanvändning minska men jämfört med 1999 har elförbrukningen i eluppvärmda året-runtbostäder ökat med elva procent.

Skorstensfejarmästaren uppskattar att antalet trädbränsleeldade pannor minskat med 200-300 sedan 1997. Några av dem har ersatts med pelletsbrännare, några med värmepumpar.

2004 söktes byggnadslov för 13 småhus. Inget av dem skulle värmas med direktel, men tre med vattenburen el och nio med värmepumpar som också förbrukar el. Endast en skulle värmas med fastbränsle.

- Jag vill rekommendera biobränsle och ved är billigaste alternativet även om man ska köpa den, förklarar Nils-Erik Eklund som är energirådgivare i Mora och Orsa.

Nils-Erik konstaterar att 40-talisterna vill ha det bekvämt, de föredrar värmepumpar.

- Många yngre är mer lyhörda för modern vedeldning.

Han har märkt att Orsaborna verkar vara mer positiva till pelletsuppvärmning än Moraborna.

Energibesparing handlar också om annat än uppvärmning. Folk brukar höra av sig till Nils-Erik då de fått högre elräkningar än normalt och då kan det visa sig att de haft el-element eller värmefläktar som stått på eller datorer och andra elektriska apparater som de inte brytt sig om att slå av.

- Alla elektriska apparater, som står på stand-by, drar ström. Elförbrukningen verkar vara det enda som vi inte kan få hejd på, säger Nils-Erik Eklund.

För Morastrand har dock den totala elanvändningen minskat med sex procent jämfört med 1998. Förra året installerades styrning på 114 av kommunens motorvärmarplatser och 124 gamla kyl- och frysanläggningar ersattes med nya energisnålare. Andra energibesparande åtgärder är tilläggsisolering på Morkarlby skola och installation av en värmepumpanläggning på Finnsnäs dagis.

Närmast aktuellt i fråga om energi är en mässa den 9 april. Under det här året ska skolan i Öna sluta med olja och kopplas till fjärrvärmenätet är det tänkt. Tekniska kontoret räknar på hur pass det lönar sig att ersätta oljan i Våmhus och Solleröns skolor med biobränsle. Om det blir aktuellt kan kommunen minska oljeförbrukningen med ytterligare 40 kubikmeter.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons