Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bättre behandling mot högt blodtryck"

Annons

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har med hjälp av en grupp experter granskat forskningen på området. De kom fram till att det i dag bara är mellan 20 och 30 procent av de som får blodtrycksmedicin som verkligen kommer ner till ett tryck som minskar hälsoriskerna.

SBU-rapporten visar också att flera typer av blodtrycksmediciner har lika god effekt.

Ordförandena i landets läkemedelskommittéer har efter det enats om vilka riktlinjer som bör gälla vid blodtrycksbehandling.

- SBU har kommit fram till att äldre betydligt billigare mediciner gör ett lika bra jobb som de nya betydligt dyrare. Läkarna kan vara aggressivare i sin behandling utan att det behöver vara dyrare. Man kan med gott samvete sätta in mer medicin, säger Bo Claesson, ordförande i Dalarnas läkemedelskommitté:

- Många gånger är det nödvändigt att sätta in två eller tre preparat för att få ned blodtrycket till önskad nivå. Ändå behöver inte dygnskostnaden för en behandling bli mer än tre kronor.

Både SBU och Claesson poängterar dock att grunden för att sänka ett högt blodtryck är en hälsosammare livsstil - sluta röka, röra sig mer, gå ner i vikt, lägga om kosten, hantera stress och dricka mindre alkohol.

Uppskattningsvis har 1,8 miljoner svenskar högt blodtryck.

- Vi räknar med att 30 procent av alla som är 65 år och äldre har högt blodtryck, och de flesta av dessa har nytta av en behandling, säger Claesson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons