Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre än vi tror

Annons

Befolkningen minskar. Allt fler storföretag ägs av utländska ägare. Jobb flyttas utomlands. Många är rädda för förändringar.

Men, trots allt detta: Det är inte så dystert som många tror.

Det visar en rapport som hög-skoleprofessorerna Stefan Fölster och Ragnar Ahlström Söderling tagit fram på uppdrag av Framsyn Dalarna.

- Dalarna har inte alls någon usel tillväxt. Vi ligger faktiskt på genomsnittet. När det gäller produktion per person ligger vi nästan på samma nivå som Stockholm. Och tillväxten kan bli ännu bättre, sade Fölster.

Framsynsdagen handlade om näringslivets utveckling i Dalarna.

Rapporten om dagens tillstånd visar bland annat att:

4 Dalarnas ekonomiska tillväxt är god.

4 Tillverkningsindustrins arbetstillfällen ökar.

4 En stor del av tillverknings-företagen hänger med i utvecklingen och är internationellt konkurrenskraftiga.

4 Turistnäringen är en basnäring i Dalarna.

- Tillväxt måste bygga på de fördelar som Dalarna redan har: Industrisektorn, IT-tjänster, handel och turism. Det kräver också ett brett engagemang i samhället, sade Fölster.

Han pekade på att många i Dalarna står i startgroparna för att starta eget företag, men att det finns för många snubbeltrådar. Företagsklimatet håller på att bli bättre, men behöver förbättras ytterligare.

Ragnar Ahlström Söderling pekade bland annat på en jämförelse mellan företag i Dalarna och Nya Zeeland.

- Det var bara på en punkt som dalaföretagen var sämre och det var på punkten information/ benchmarking, alltså jämförelser mellan sig själv och andra företag. Där kan vi bli väldigt mycket bättre.

Bengt Wahlqvist som driver företaget Creator i Vikmanshyttan gav en bild av hur man kan lyckas. Om man har tiden, pengarna och framför allt kunskapen. Företagets batteriladdare håller nu på att erövra världen.

- Att bygga ett företag från grunden tar ungefär sju år enligt min erfarenhet. Man får vara beredd att göra om allt under resans gång, och det gäller att ha god tillgång på pengar för att lyckas.

- Och en bra design, inflikade Lotta Hernek från Aboutdesign.

Många öste beröm över initiativet Framsyn Dalarna. Men, pekade också på:

- Nu måste ord bli handling!

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons