Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båttoaletter töms rakt ut i vattnet

Annons

Kiss och bajs från tusentals fritidsbåtar går varje dag rakt ut i havet.

Brist på slamsugar i hamnarna är ett problem. Men värre är att tusentals fritidsbåtar inte kan tömma avfallet på annat sätt än genom en lucka.

Få hamnar satsar i dag på så kallade slamsugar. Enligt en rundringning som Göteborg-Posten gjorde till samtliga elva kommuner i det båtturisttäta Bohuslän finns bara sammanlagt sex sugstationer i gästhamnarna. Till exempel har gästhamnen på Tjörn ingen.

Lisebergs gästhamn vid operan i centrala Göteborg är en av de gästhamnar som har en slamsug. Till gästhamnen kommer varje dag 90 fritidsbåtar. Under en sommarsäsong kan det röra sig om minst 7|500 båtar. Av dem tömde förra sommaren endast sex (!) båtar sitt toalettavfall med hjälp av slamsugning.

Men det hjälper inte med en avgift på noll kronor när båtarna saknar teknisk utrustning för att tömma tanken på detta sätt.

Likadant gör båtägaren Sten Johansson, från Kungsbacka, men han funderar nu på att installera utrustning så att det går att slamsuga avfallet.

Fritidsbåtarna har blivit många fler de senaste åren. Enligt Sjöfartsverket finns det i dag runt 750|000 och av dem har cirka 90|000 toalett ombord.

Ett förbud mot tömning av toalettavfall har diskuterats av Naturvårdsverket, Sjöfartsverket, båtbranschen och miljöorganisationer, men de har kommit fram till att det inte är ett alternativ.

Belastningen av toalettavfallet står inte i proportion till kostnaderna för att installera mottagningsstationer i alla gästhamnar. Alla båtägare har heller inte möjlighet att göra de rätt så omfattande ombyggnaderna av sina båtar.

TT

Mer läsning

Annons