Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båtshaken har återuppstått

Annons

Timret kom flytande i älven från hela Dalarna. Vid Torsång fanns ett skiljeställe, där en del av timret flottades vidare till sågverken vid kusten, och en del gick till sågverk vid Runn och Korsnäs.

Med hjälp av båtshaken drog flottkarlarna in timret i olika fållor. Skaftet var av gran och tre till fyra meter långt.

Långt efter att timmerflottningen gick i graven har nu båtshaken återuppstått, om än i miniatyrform.

Båtshakarna som Jan-Erik Danielsson smider är av samma modell som i gamla tider, med den enda skillnaden att de är mindre.

Jan-Erik bor i Borlänge men kommer ursprungligen från Torsång. Hans far Arvid arbetade som smed i Pilbo smedja, och smidde båtshakar till flottkarlarna.

Nu har sonen tagit upp sin fars gamla hantverk.

Efter sin pensionering fick Jan-Erik tid att ägna sig åt smideskonsten - och båtshakarna.

- Jag tyckte att det skulle vara kul att göra någonting som anknyter till Torsång.

Än så länge har det inte blivit någon större produktion. Ett 20-tal små båtshakar har lämnat städet. De flesta av dem har Jan-Erik gett bort till bekanta. Den lokala hembygdsföreningen har också visat intresse.

I sin smedja på sommarstället i Skenshyttan brukar Jan-Erik hålla till. Där smider han förutom båtshakarna även andra små ting, så som ljusstakar, kapsylöppnare och klädhängare.

Under sin yrkesverksamma tid arbetade han som tekniklärare på Mjälgaskolan, men efter pensioneringen fick han mer tid till sin hobby.

Den egna smedjan stod klar förra hösten. Flera tänger och hammare har han ärvt efter sin far. Träkolet gör han ofta själv i egna kolmilor.

Jan-Erik håller även smideskurser i Pilbo smedja. Intresset är stort, från både män och kvinnor.

- Det har blivit lite av en trend att bevara det här med smidet. Det är bra att det finns några äldre gubbar som kan visa hur det har gått till en gång i tiden, säger Jan-Erik.

Och vem vet - kanske blir båtshaken i framtiden en välkänd turistsouvenir från Torsång, i stil med vad dalahästen är för Dalarna?

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons