Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båtarna ligger på land

Annons

Sommaren har bjudit på närmast dagliga regnskurar. Men det märks inte i vattendragen. I Ljugaren är vattennivån 60 centimeter under normalt, i Amungen 80 centimeter under och i Balungen är vattennivån över en meter lägre än normalt.

I Dalstuga, vid Amungen strax norr om Bingsjö, finns det båtägare som inte ens brytt sig om att lägga i båtarna i år.

Skulle de göra ett försök, skulle de ändå inte kunna ta sig ut på den öppna sjön. Där det brukar vara ett sund finns inget vatten. I stället reser sig stenar som en mur ur den uttorkade sjöbotten.

Leif Stilling, en av de 50-talet fast boende i Dalstuga, visar runt i byn.

- Livskvaliteten blir sämre för oss som bor här, när det är så låg vattennivå, säger Leif Stilling.

Han medger att Fortum har haft otur vad gäller torkan de senaste åren, men han hävdar att vattennivån varit betydligt högre om inte kraftbolaget hade tappat så mycket på vintern.

Han och ett par andra som bor i området har nyligen bildat en styrelse till en förening som ska arbeta för att få Fortum att hålla en högre nivå i dammen. Amungen-Balungen intresseförening ska verka för att kraftbolagen (Fortum i det här fallet) ska ha en försiktigare strategi när de utnyttjar vattenkraften, att miljöhänsyn och närboendes önskemål ska väga tyngre.

Länsstyrelsen har skickat ärendet vidare till Kammarkollegiet. Om kollegiet tar upp frågan till miljödomstol, kan vattendomen ändras med upp till fem procent enligt en praxis.

Lennart Sandgren, miljöhandläggare vid länsstyrelsen, ser en skillnad mellan Fortums sätt att sköta vattenregleringen och Stora Enso, den tidigare ägaren.

- Mitt intryck är att man utnyttjar tillstånden något hårdare i dag. Man tar ut vatten på vintern när det är som mest värdefullt. Den lokala anknytningen har blivit svagare och besluten fattas i Stockholm och Helsingfors, säger han.

Däremot är han tveksam till om det hjälper med en högre vattennivågräns i Svärdsjösystemet. I Siljan och Runn, där det finns sommarnivågränser, kan det rinna till vatten från fler älvar och det blir mindre sårbart.

Att fiskar och annat djurliv vid stränderna far illa av låg vattennivå i Amungen är beklagligt, men det är en normal variation, ibland är det torka och ibland översvämningar och på ett par års sikt återhämtar sig djurlivet.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons