Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båtar för landkrabbor

Annons

I helgen arrangerade Falu radiobåtklubb det nordiska mästerskapet i radiostyrda fartygsmodeller och människor från Danmark, Finland, Norge och Sverige var i Falun för att göra upp om titeln.

Det här handlar om en skara entusiaster som kan lägga ner år på att bygga radiobåtsmodeller av skepp som finns runt om i världen. De använder sig av original- och varvsritningar men också byggmodeller.

För Arne Larsson tog det sex-sju år att färdigställa ångbåten SS Bohuslän. Han har gjort allt själv efter varvs- och originalritningar och förlagan tuffar omkring i Göteborgs skärgård. Det enda han köpt färdigt är ångmaskinen och pannan.

- Det är japanska grejer, säger han.

Av de 54 båtar som startade i helgens tävling fanns bara två båtar med riktiga ångmaskiner med. De övriga drevs av elmotorer.

- Det är lite mer förberedelser, lite mer som kan gå fel när man har en ångmaskin.

Det är hans teknik-, bygg- och givetvis båtintresse som fått honom engagerad i sporten.

- Jag började med modellflygplan och på den vägen kom jag in på båtmodeller. Så då började jag åka till Göteborg och tittade på originalbåtar och sedan så var man ju fast.

Arne Larsson har genom åren byggt en sex-sju fartygsmodeller och tävlade med två av dessa i helgens tävlingar. Första gången han deltog i en tävling för radiostyrda fartygsmodeller var 1979 när han var i 20-årsåldern och förra året deltog han i VM i Polen och hamnade då på en hedervärd femte plats.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons