Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bastun i Vasahallen äntligen färdigbyggd

Annons

Vitt och ljusgrönt kakel, spröjsade fönster och en bastu i ljust trä. Nu är Vasahallens nyrenoverade bastu klar och på fredag är det dags för invigning.

Det var i maj 2005 som det började läcka ned vatten i Vasahallens bowlinglokal.

- Det blev bara värre och värre och till slut insåg vi att vattnet kom från herrarnas omklädningsrum, berättar Vasahallens chef Sonny Fredriksson.

Efter att ha rivit ut kakelplattorna och borrat i cementen upptäckte man att det var fuktigt en bra bit ned i golvet.

- Det var bara att riva ut allt och låta vattenläckan torka under ett par månader, säger Sonny Fredriksson.

I september började man bygga om och sedan dess har mycket gjorts. Bastun är nybyggd i ljust trä, relaxdelen utanför bastun har blivit större, belysningen har bytts ut och man har byggt nya bänkar.

En av barnduscharna är formad som ett stort lejongap och i relaxavdelningen är det tänkt att det ska hänga gamla Hedemora-fotografier i svartvitt.

- Det är jätteskönt att det börjar bli klart och det är det många som har saknat bastun. Den fungerar som en träffpunkt för många människor, berättar Sonny Fredriksson.

På fredag är det dags för invigning. Det bjuds på frukt och juice och alla bastusugna herrar är välkomna. Men vad händer med de bastusugna damerna då?

- Invigningen för damerna blir på lördag och till en början kommer damerna och herrarna få turas om att använda den nya bastun, säger Sonny Fredriksson

Men risken är stor att även damernas omklädningsrum har drabbats av en vattenläcka och nu har fritidsnämnden lämnat in ett förslag att även dambastun ska renoveras om. Nu är det upp till kommunstyrelsen att besluta om det blir så.

- I sådana fall kommer den renoveringen komma igång till sommaren, säger Kjell Rosén, chef för kultur och fritidsförvaltningen.

Vad hela kalaset för renoveringen av omklädningsrummet har kostat kommunen är ännu inte klart, eftersom kostaderna ska förhandlas med försäkringsbolaget. Men själva ytskikten för bastun, relaxavdelningen och nya toaletter går på minst 350 000 kronor.

- Jag tycker att det är väl använda pengar. Bastun har inte byggts om sedan 1974, säger Sonny Fredriksson.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons