Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bästa tänkbara" lika med noll?

Annons

I Södran för en tid sedan fanns en annons där en ny förvaltningschef söktes för vård och omsorg inom Hedemora kommun.

I annonsen stod att den nya chefen "får en synnerligen betydande och viktig roll i vårt arbete att ge bästa tänkbara omsorg, vård, stöd och service till äldre och funktions-hindrade."

Som brukare, både äldre och funktionshindrad, förstod man genast att det var någonting lurt, men är "bästa tänkbara" lika med noll blir det rätt. Längre ned i annonsen stod det att det är viktigt att den som söker jobbet "har kunskap om eller erfarenhet av arbete i en politiskt styrd organisation". Det angavs också att förvaltningen "verkar under omsorgsnämnden".

Det troliga är att denna nämnd är den politiska styrningen, likaså att denna nämnd ligger bakom det hemliga och egendomliga regelverk som reglerar tillvaron för oss brukare. Det finns en sorts underlig policy också. Inget nämns i platsannonsen om detta, men här gäller det nog att känna till det lokala regelverket bättre än gällande lagar och förordningar.

Brukarna får naturligtvis inte informeras om policy och regelverk.

Till ett underskott på sju miljoner kronor inom vård och omsorg sägs en starkt bidragande orsak vara ökade kostnader för brukare och deras personliga assistenter. Det är tydligen enkelt att skylla sina misslyckanden på brukarna som befinner sig i vårdträskets botten.

Det finns lyckligtvis mycket vänliga och kunniga personliga assistenter med flera som ger oss brukare bra vård och omsorg.

På högre nivåer svävar man mest kring högt i det blå. I globaliseringens tidevarv är det nog lämpligt att byta ut Tjädern och Tjädernhuset mot Gamen och Gamboet, ingen har väl sett en tjäder sväva högt i det blå.

Jan Hansson

Mer läsning

Annons