Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa skyddet mot solen

Annons

Testföretaget ConsumerContent har på tidningens uppdrag testat tolv vanliga solskyddsmedel.

I testet har vi mätt hur solkrämerna skyddar både direkt efter insmörjning på kroppen och efter ett par timmar i solen.

Det visar sig att alla tolv skyddar bra mot den farligaste typen av ultraviolett strålning, UBV-strålning. Annorlunda är det med skyddet mot UVA-strålningen (se faktaruta).

Bäst genomsnittlig skyddsförmåga har L'Oreal 15 som skyddar till 92 procent.

Sämst skydd ger LdB (62 procent) trots att denna har samma solskyddsfaktor som L'Oreal.

Den solskyddsfaktor som anges på förpackningen ska visa hur väl produkten skyddar mot UVB strålning. Solfaktor 12 till exempel innebär att du kan vistas i solen 12 gånger längre tid utan att bli röd än om du inte smörjt in dig.

- Solskyddsfaktorn bestäms genom att tillverkarna jämför solkrämsinsmorda människor med människor utan solkräm. Men människor tål sol olika bra, så metoden är inte så exakt, säger Kenneth Möller vid Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP) som genomfört det praktiska testet.

Dessutom visar testet att ett solskyddsmedel med en lägre skyddsfaktor kan ge ett bättre skydd än en högre.

Lancomes solkräm med faktor 10 till exempel, skyddar bättre eller lika bra som många av produkterna med en angiven solfaktor 15.

Både i testsituationen och i tillverkarnas rekommendationer använder man betydligt mer solskyddskräm än de flesta människor smörjer in sig med.

- Vi brukar räkna med att man vid normal användning får ungefär en tredjedel av det skydd som tillverkaren uppger, förklarar Birgitta Stymne, överläkare och klinikchef på hudkliniken vid Linköpings universitetssjukhus.

Tidningens test visar också att en vanlig t-shirt skyddar betydligt sämre mot strålning än någon av solkrämerna.

T-shirten blockerade enbart 71 procent av UVB strålningen och 76 procent av UVA strålningen.

För ett bra skydd behöver axlarna alltså skyddas med ett lager solkräm under t-tröjan om solens strålar kommer rakt uppifrån.

Överläkare Birgitta Stymne uppmanar till försiktighet med solandet i sommar.

- Sola korta stunder i början på säsongen, smörj in dig med solskyddsmedel och använd hatt och kläder mellan solandet. Det är allra viktigast att skydda sig mot solen mitt på dagen då UVB-strålningen är som allra starkast. Då kan man gärna hålla sig i skuggan eller inomhus.

Ladda ner hela testet här. (pdf)

MARIA LARSSON

Mer läsning

Annons