Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa coachen

Annons

- Det här ligger definitivt i tiden. Människor blir mer och mer vilsna och alla behöver ett bollplank, säger Gunilla Petersén.

Det finns lika många typer av coaching som det finns coacher. Personlig-, livs-, stress-, karriär-och sluta röka-coaching. Coaching har funnits länge i både Australien och USA, men de senaste åren har det även kommit starkt i Sverige. Gunilla Petersén sysslar främst med personlig coaching.

- Det är mest intressant tycker jag. Folk vill ha ut mer av livet i dag och känner ibland att de inte hänger med längre. Det kan vara människor som blivit utbrända, skilt sig, eller som vill ha hjälp med en företagsidé. Syftet är att individen ska komma vidare själv. Det handlar inte om att ge råd utan att locka fram lösningar hos individen, säger Gunilla.

Gunilla Petersén har själv blivit coachad, det var så hon bestämde sig för att själv satsa på saken.

- Jag vet av erfarenhet att mycket kan hända. Jag visste inte riktigt vad jag ville förut.

I Sverige finns omkring ett 30-tal certifierade coacher, men långt ifrån alla som jobbar med coaching har certifikat. Grundutbildningen finns i Malmö, Stockholm och Umeå och är 3-4 månader lång. Om man sedan vill gå vidare och ta certifikat måste man läsa i minst två år och coacha i minst 250 timmar.

Coach-SM som ägde rum i helgen är Sveriges första mästerskap i coaching. Tio coacher tävlade om de fyra finalplatserna och juryn bestod endast av certifierade coacher från International Coach Federation (ICF). Gunilla var en av de fyra som gick vidare efter ett 20 minuter långt livecoach-samtal på scen. Klienten kom direkt från publiken och temat för samtalet var inte förutbestämt.

- Det var lite ovant att föra samtal på scen. Ofta brukar samtalen bli väldigt personliga. Det gäller att lyssna till det som inte sägs rakt ut och koncentrera sig på vad som är huvudfrågan. Jag brukar gå på intuition.

Den som vill testa på coaching och eventuellt ladda upp för Coach-SM 2006 kan titta in på öppet hus på Hälsohuset på regementsområdet den 7 april.

Fotnot. Mer information om coaching hittar du på: www.coachingutbildning.se

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons