Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst i landet på att rädda liv i trafiken

Annons

Vägverkets effektivitet att rädda liv varierar stort mellan de olika regionerna i Sverige. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget Folksam gjort.

I region Mitt - Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland - är effektiviteten dubbelt så hög som i region Sydöst, det vill säga Östergötland, Jönköping, Kronobergs, Kalmar och Blekinge län.

Vägverkets region Sydöst investerar 30,9 miljoner kronor för att rädda en trafikant från att bli dödad eller svårt skadad, medan region Mitt bara behöver satsa drygt 13 miljoner för att uppnå samma resultat.

- Där vi ser att det sker många olyckor, där sätter vi in åtgärder, säger Bo Sjödin.

- Där det sker många mötes-olyckor bygger vi mitträcke, där man kör för fort försöker vi få polisen att till exempel sätta upp hastighetskameror.

Ett exempel där strategin visat sig vara framgångsrik är E 4 norr om Gävle, som tidigare kallades dödens väg. Där byggde region Mitt vajerräcke - det första i landet.

- Vi har i dag 20-23 mil vajerräcke i regionen. Det har sparat fyra liv det senaste året, jämfört med de fem föregående åren utan vajerräcke på samma sträckor.

Region Mitt var också först med att prova automatisk kameraövervakning. De tolv mil väg som kameraövervakas i regionen har enligt Bo Sjödin sparat tre liv det senaste året, jämfört med åren innan kamerorna sattes upp.

- För oss är det glädjande. Det innebär att vi kanske har hittat rätt sätt att jobba, säger Bo Sjödin.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons