Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst för Ludvika finsk kärn- eller gaskraft?

Annons

Men det finns ett alternativ i Finland som skulle kunna bli betydligt intressantare för Ludvika, Stamgassprojektet, om kärnkraftverket inte blir av.

Alstom har fått upp ögonen för Norge där naturgasen i Snøhvitprojektet i Hammerfest i Nordnorge lockar med sina 46 miljarder kronor. Projektet är tillfälligt stoppat av EU då det påstås vara för stora statliga subventioner i projektet. Nu har det åter börjat röra sig efter att finansminister Per-Kristian Foss lovat att se över det regionalpolitiska stödet så det kan godkännas av EU.

Söderut i havet utanför Trondheim finns ett annat stort gasfält med gas som räcker 100-tals år och ett projekt kallas Stamgass.

Stamgass ägs av Jämtkraft, Graninge, Trønderenergi och finska energikonernen Pohjolan Voima. Utredningen av naturgasleden till Finland har kostat 18 miljoner kronor, hälften finansieras av EU:s TEN-program.

Projekt leds av finska Pohjolan Voima som har 40 procent av Finlands energimarknad och som vill bygga om fyra koleldade kraftverk till gasturbindrift.

Detta kan bli ett alternativ om Norge fortsätter sitt motstånd till ett nytt gaskraftverk på Skogn i Norge och Finland inte kan finansiera sitt 20 miljarders kärnkraftsprojekt.

Pohjolan Voima vill då gå över till naturgas för att minska utsläppet av växthusgaser i enlighet med Kyotoprokollet. Men finnarna vill också minska sitt beroende av rysk naturgas och då ligger den norska bäst till.

Den norska naturgasen från fältet på Haltenbanken dras i en 877 kilometer lång ledning via Skogn, Östersund, Sundsvall, Björneborg, Kristinestad till Vasa.

Projektet är ur Ludviksynvinkel intressant; pumpningen av gasen kräver fem kompressorstationer där Alstom Finspång/Ludvika nu är inne på en ny marknad i Iran dit man levererar 50 liknande anläggningar.

De finska kombikraftverken som planeras är på närmare 2 200 megawatt.

I Finland planeras också förstärkning av kraftöverföringslinjerna med nya transformatorer och höjning av dagens 220 kilovoltslinjer till 400 kilovolt mellan Toby, Kristinestad, Seinäjoki, Ulvsby och Kristinestad. Detta borde intressera ABB i Ludvika.

Naturgasledning från Norge kostar en miljard euro visar Pohjolan Voimas utredning och den skulle kunna tas i drift om åtta år.

Beslut om produktiv användning av gasfälten i mellersta Norge har ännu inte fattats. I Sverige är intresset för gasen noll förutom att nu Graninge, Jämtkraft gått med i projektet och där spånas friskt på idéer.

Pohjolan Voimas dotterbolag Teollisuuden Voima är det företag som ansökt om tillstånd att bygga Finlands femte kärnkraftverk.

EU:s TEN-program har bland annat finansierat flera av ABB:s HVDC-länkar. Graninge och Pohjolan Voima finns också med som intressenter i ABB Ludvikas HVDC Estlinkprojekt.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons