Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst att staten sköter vargfrågan

Annons

Det har länge framförts önskemål om lokalt medbestämmande i vargfrågan. Dock kan man fråga sig hur detta skulle gå till.

Låt oss ta några exempel på hur det skulle genomföras med Rättvik/Furudal som exempel.

Folkomröstning i hela Rättviks kommun? Är inte praktiskt/ekonomiskt genomförbart plus att det med tanke på resultatet av genomförda enkäter kanske inte skulle gynna varghatarna. Tänk om vargvännerna vinner?

En lokal grupp på tio personer i Furudal med låt oss säga tre jägare, tre djurägare och tre vanliga plus en neutral ordförande?

För det första är sex jägare/ djurägare inte ett genomsnitt av befolkningen för det andra skulle de tre vanliga inte våga säga emot de andra på grund av repressalier (sönderskurna däck eller knuffar).

Även om omröstningen var sluten så skulle man lätt räkna ut vilka som röstat emot. Är det demokrati om man röstar under hot?

Om då gruppen vore representativt sammansatt det vill säga en jägare, en djurägare och resten vanliga (en ren gissning att jägarna/djurägarna inte utgör mer än 20 procent av befolkningen) skulle risken finnas att röstningen inte är till jägarna/djurägarnas fördel. Vidare kvarstår hotet att man måste rösta rätt.

För övrigt, hur ska man på ett demokratiskt sätt välja personer till dessa lokala grupper? Hur man än gör så blir många missnöjda.

Lokalt medbestämmande i vargfrågan är inte praktiskt eller ekonomiskt genomförbart så vi får nog låta staten ha hand om det.

VSB

Mer läsning

Annons