Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Basstationer och cancer

Annons

Fem allmänläkare i byn Naila (8 500 invånare) i Tyskland), har presenterat en studie över hälsoeffekter på människor bosatta inom 400 meter från mobilsändare.

Man ville pröva om närboende till sändarmaster, löpte större risk att drabbas av cancersjukdomar. Som underlag till studien användes uppgifter från försäkringskassan under åren 1994 - 2000. Totalt ingick 967 personer i studien.

Det framkom att boende inom 400 meter från en basstation löpte en signifikant högre risk att drabbas av cancer än personer som bodde längre ifrån.

Patienterna som insjuknat i cancer var dessutom åtta år yngre än referensgruppen, som bodde längre från masten. För åren Sändaren togs i drift 1999 och fem år senare hade den relativa cancerrisken för nyinsjuknande för närboende till sändarstationen trefaldigats, jämfört med gruppen som bodde längre från sändaren.

Läkargruppen efterlyser flera större epidemiologiska studier med stöd av myndigheter, för att säkrare uppskatta riskerna för hela befolkningen. Tips till alla som är onormalt trötta! Köp inte en nummerpresentatör och placera den för nära dig.

Den kan göra att man blir onormalt trött. Man tänker inte på att den strålar.

ELAISA

Mer läsning

Annons