Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäsnas blomstrande oas

Annons

Bäsna trädgård blomstrar i mer än en mening. När vi svänger upp och parkerar på den lilla grusplanen framför handelsträdgården är vi inte ensamma. Människor kommer från när och fjärran för att besöka denna växtrikets oas som ligger elva kilometer från Borlänge och fem kilometer från Gagnef.

Det surrar i luften av bin och andra insekter, doften av hundratals sorters blommor är stark och det porlar friskt från de små vattendrag som letar sig fram mellan buskar och plantor.

- Det är rofyllt här. Ett riktigt drömställe att arbeta på, säger Lena Göransson som säljer blommor och träd på Bäsna trädgård.

Här säljs alltifrån fruktträd till trädgårdshäckar och sommarblommor. Växthusen står öppna för den nyfikna att gå in och botanisera i och mellan blomstånden kan man slå sig ned vid något av trädgårdsborden för en fika. Och på Bäsna trädgård lämnas inget åt slumpen.

- Vi säljer pelargonkaka till kaffet. Glasyren innehåller faktiskt blomblad, förklarar Lena medan hon serverar ett gäng turister av godbitarna.

Lena Göransson berättar att handelsträdgården har funnits i flera år men att den har växt sig större på sista tiden.

- Allt fler upptäcker det här stället och i år har vi haft väldigt många besökare eftersom det har varit så lite sol. Sommarblommorna har vissnat helt enkelt och man blir tvungna att köpa nya, säger hon.

På Bäsna trädgård är det inte bara försäljningen som ökar. Sevärdheterna runtomkring blir också fler. I år har man anlagt en japansk trädgård med dammar och vattendrag, japanska växter och guldfiskar.

Men för de minsta lockar kanske allra mest trollstigen som slingrar sig upp i buskagen lite på sidan av handelsträdgården. Bakom stenar och buskar kikar det fram små troll, tomtar och djur i trä och sten.

- Det här är jättespännande för de minsta barnen. De kan leka och klättra runt efter trollstigen och så slutar den med en damm full av grodyngel.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons