Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baskisk fånge splittrar Spanien

Annons

Spaniens socialistiske premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero anklagar högeroppositionen för att piska upp stämningen över den villkorliga frigivningen av en baskisk fånge.

I fredags demonstrerade tusentals personer i flera städer mot att en medlem av den baskiska separatiströrelsen ETA får avtjäna resten av ett fängelsestraff i husarrest. Samma dag attackerades socialistpartiets kansli med en bensinbomb.

Protesterna gäller Ignacio de Juana, som hade avtjänat 20 år i fängelse för 25 mord som begicks i ETA:s namn på 1980-talet när han dömdes på nytt till 12 års fängelse. Han fälldes då för att ha hotat en domare och lovordat terrorism i insändare som han skrivit från fängelset till en baskisk tidning medan han avtjänade det första straffet.

Domen överklagades och de Juana inledde en hungerstrejk. I februari satte Högsta domstolen ned straffet till tre års fängelse men de Juana som kräver att bli helt friad fortsatte sin hungerstrejk.

I torsdags kom regeringens besked: Ignacio de Juana skulle få avtjäna resten av sitt straff - mer än ett år - i husarrest.

Ledaren för Partido Popular (PP) Mariano Rajoy sade att det var ett fegt beslut och att regeringen gett efter för utpressning.

I fredagens talkörer var det många som uppmanade till uppror och det fanns uppgifter om att det bland demonstranterna fanns en och annan flagga med diktatorn Francisco Francos symbol björnen.

Bland dem som försökte demonstrera utanför socialistpartiets högkvarter i Madrid syntes den extrema högerrörelsen Falanges symboler.

Bilderna på en avmagrad de Juana i sjukhusbädd väcker å andra sidan ilska hos ETA-anhängarna samtidigt som hans kultstatus stärks.

TT

Mer läsning

Annons