Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baseboll- gymnasium till Leksand

Annons

Diskussioner har förts, fortsätter Fransson, men än så länge är ingenting klart.

- Vi ska träffas och diskutera ytterligare. Det skulle i så fall bli det första basebollgymnasiet i Sverige i så fall.

Att just Leksand blir orten för den nya utbildningsformen är ingen tillfällighet. Basebolltraditionen i bygden går tillbaka till slutet av 1950-talet och under åren har Leksand Lumberjacks bärgat inte mindre än 19 SM- guld varav det senaste så sent som ifjol. Dessutom menar Mats Fransson att Leksand ligger bra till geografiskt.

Ett samarbete är att vänta med Major League Baseboll som har sitt internationella utvecklingsbolag i London.

- Vi får se var det landar.

Till att börja med blir det ett renodlat basebollgymnasium. Slår allt väl ut kommer senare även softboll med på schemat. Ett basebollgymnasium i Leksand är ett sätt att finslipa elitsatsningen på ungdomssidan.

- Mycket spännande, säger Fransson, och tänker inte minst på satsningen tillsammans med Sveriges olympiska kommitté som går ut på att sätta in stöten på juniorsidan med sikte på OS i Peking 2008.

Ett lokalt/regionalt basebollgymnasium. Så är det tänkt. Kontakter ska knytas med orter i landet med en fruktbärande ungdomsverksamhet som till exempel Karlskoga, Örebro och Gävle.

Gymnasiechef Lars Davidsson bekräftar vad som är på gång. Ärendet tas upp i bildningsnämnden nästa månad.

- Svenska basebollförbundet har en plan.

Höstterminen 2006 sker starten för ett lokalt regionalt basebollgymnasium med plats för tio elever. Målet är sedan att den nya gymnasieformen ska omfatta riksintag år 2008.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons