Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barsebäck, riskfaktor med obetydliga vinster

Annons

Men Barsebäck kan skadas allvarligt vid en flygplansattack. Resultatet kan då i värsta fall bli att både Sverige och Danmark går i konkurs. Inga försäkringsbolag skulle kunna kompensera de omfattande skadorna. Danmark lär vara ett prioriterat terroristmål mot bakgrund av landets insatser i Irak-kriget. Vad skulle kunna skada Danmark mer än ett haveri i Barsebäck?

Den nya finska reaktorn kommer att värma upp Ålands hav med ytterligare cirka 20 miljarder kilowatt-timmar varje år, vilket ökar risken för att algblomningen får ännu större omfattning och havet temporärt blir förgiftat, tyvärr mitt i badsäsongen. Barsebäck behövs inte om man för en vettig energipolitik.

Det senaste året har elförbrukningen sjunkit med ungefär lika mycket som Barsebäck producerar. När man använder Barsebäcks el till elvärme, vilket är normalt, så får man samtidigt ökade koldioxidutsläpp eftersom elvärmeförbrukningen är så ojämn. När det är kallt ute måste därför elvärmebehovet till stor del täckas med import av kolkraft, vilket Chalmers-professorn Sven Werner uppmärksammat nyligen. Nedanstående figur är en sammanfattning av Werners utredning. Det vore bäst även för klimatet om man ersatte elvärmen med fjärrvärme och värmepumpar. Då behövs inte Barsebäcks el längre. Det vore väl skönt att slippa leva med riskerna för ett haveri i Barsebäck?

Lingeblad ironiserar även över "ett sällskap som kallar sig för Folkkampanjen mot kärnkraft/kärnvapen". Föreningen har funnits sedan 1980 och har till uppgift att påminna politikerna om vad de lovade svenska folket i folkomröstningen om kärnkraften, nämligen att avveckla kärnkraften.

Tyvärr behövs vi nu mer än någonsin då politikerna tycks ha mycket dåligt minne.

GÖRAN BRYNTSE

Mer läsning

Annons