Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barsebäck är livsfarligt och måste avvecklas

Annons

Svar till Lars-Gunnar Fritz, 8/6:

Barsebäcksverkets informationschef, Lars-Gunnar Fritz, ifrågasätter min bedömning att Barsebäcks kärnkraftsreaktor måste avvecklas skyndsamt på grund av säkerhetsskäl.

Den säkerhetsutredning han refererar till är gjord av kärnkraftsindustrin och är hemligstämplad, till skillnad från motsvarande utredning i Tyskland. Där kom man fram till att minst fem reaktorer inte skulle klara en flygplanskrasch. De reaktorer i Tyskland som klarar sig bäst är de med sfäriska ytterskal, som gör att flygplan har svårare att få fullträff. Så är inte Barsebäck konstruerat.

Varför säger de som ska bygga Finlands nya reaktor att de ska bygga extra tjocka väggar för att klara flygplanskrascher?

Sannolikt för att de reaktorer som likt Barsebäck byggdes på 70-talet inte hade som konstruktionskriterium att klara en fullträff från ett stort passagerarflygplan. Den tanken fanns rimligen inte hos konstruktörerna på den tiden, vilket katastrofen för World Trade Center illustrerar.

Dessutom, en flygplansattack är inte den enda formen av terroristattack som är möjlig. Under den nu pågående, plötsligt inledda miljöprövningen av Barsebäcksverket, får man diskutera pappersåtervinningen men inte möjliga terroristattacker.

Barsebäcks ledning vet, att så länge miljöprövningen pågår så kan inte Barsebäck stängas. Det kan således dröja åratal innan Barsebäck stängs.

GÖRAN BRYNTSE

Mer läsning

Annons