Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barrikader i brand i Köpenhamn

Annons

Kaoset på Nörrebrogade i Köpenhamn fortsätter. Polisen har satt in tårgas mot demonstranter som kämpar mot ungdomar som är beväpnade med slangbellor och knivar.

Över 100 personer har gripits under dagen.

Polisens stormning av det omstridda Ungdomshuset på Nörrebro i Köpenhamn i morse fick ett våldsamt förlopp. Tre människor skadades och ett hundratal ungdomar greps.

Vid 19-tiden var det kaos på Norrebrogade, rapporterar TT:s utsände Fritz Schibli. På flera ställen brinner barrikader med fyra-fem meter höga flammor och polisen har fått en allmän order att sätta på sig gasmasker. Köpenhamnspolisen har just nu svårigheter att få grepp om situationen. De kan varken svara på hur många som gripits eller hur många poliser som kallats in.

Tidigare i kväll använde dansk polis sig av tårgas för att skingra deltagare som dröjt sig kvar trots polisens uppmaningar att lämna platsen. Cirka 1 000 personer deltog i ett demonstrationståg.

Många av demonstranterna är maskerade och beväpnade med bland annat slangbellor och knivar. Demonstranterna har vält bilar, tänt eld på barrikader och slagits med polisen.

En talesman för Ungdomshuset sade tidigare i dag att man hoppas på tillströmning av sympatisörer från Sverige, Tyskland och andra länder.

Den danska polisen bad därför sina kolleger i Skåne att hålla utkik efter individer som såg ut att vara på väg för att delta i bråken i Köpenhamn. Tre yngre män greps i Malmö, enligt polisen "klädda och utrustade för kravaller". De är nu misstänkta för förberedelse till misshandel och grov skadegörelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Stockholmspolisen skärpte bevakningen vid den danska ambassaden, där ett tiotal personer demonstrerade med banderoller och mobiliserade inför den sympatidemonstration som hölls i Kungsträdgården under eftermiddagen. Men de upp till 70 deltagarna höll sig lugna.

Köpenhamns socialdemokratiska överborgmästare Ritt Bjerregård avbröt sin semester i Norge för att kunna vara på plats under oroligheterna i Köpenhamn och justitieminister Lene Espersen (Konservative) manade till lugn. Hon kritiserade medierna, som hon anser överdramatiserar händelserna.

Kampen om Ungdomshuset - som har sålts till en frikyrkoförsamling och ska rivas - har under det senaste halvåret resulterat i flera våldsamma upplopp i den danska huvudstaden.

Sedan huset utrymts på morgonen reste ungdomarna barrikader, stack sopcontainrar i brand och överöste ordningsmakten med gatsten. Skolor och förskolor i Nörrebroområdet stängdes och föräldrarna ombads ta hem sina barn.

En av de tre personer som skadats i kravallerna vid Ungdomshuset är en 20-årig tysk. Han har lagts in för observation på Rigshospitalet efter att ha träffats av något föremål i huvudet. Hans tillstånd uppges vara stabilt.

TT

Mer läsning

Annons