Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barongraven ska renoveras

Annons

Barongraven, eller gravkoret som Ann-Marie Gunnarsson på Dalarnas museum hellre kallar det, byggdes ursprungligen åt familjen Cedercreutz, som tog över kronobruket vid Hammarbacken 1726.

Året var 1788 och gravkoret bestod från början av ett slags andaktsrum i marknivå, och en gravkammare under jord.

Med årens lopp blev byggnadens skick uselt och gravkammaren fylldes med vatten, vilket medförde att de avlidna Cedercreutzarna fick flyttas till en annan plats på kyrkogården. Gravkammaren fylldes igen.

Ett drag som kanske inte var så lyckat. Fukten finns kvar och byggnadens väggar suger upp blötan. Så nu är det dags för en grundlig genomgång.

- "Barongrava" ska fuktskyddas och återställas, förklarade Per Andersson som är projektansvarig.

Representanter från Länsstyrelsen, Dalarnas Museum, Ludvika församling och andra personer kunniga på gamla byggnader fanns på plats vid kyrkan i onsdags.

De gick en vända runt kapellet och samlades sedan i församlingsgården.

Där beslutade gruppen att börja med att undersöka vad den gamla gravkammaren är igenfylld med och därefter skärma av så att fukten inte når upp i väggarna.

En annan viktig detalj är att ta fram en väggtext inne i graven som är övermålad.

Där ska det enligt gamla papper finnas ett citat från ett av korintierbreven: "Döden är uppslukad och seger vunnen".

Kyrkans stiftsstyrelse har beslutat att Ludvika församling ska få 300 000 kronor från den kyrkoantikvariska ersättningen för att kunna genomföra renoveringen.

Kostnaden för upprustningen är ännu inte riktigt klar.

- Den nya siffran är cirka 700 000 kronor men det är inte säkert att det stannar där, berättar Gunnar Söder, ordförande i kyrkogårds- och fastighetsnämnden.

Barongraven som den senaste tiden i stort sett bara använts till förråd kan tas i bruk tidigast inom ett till två år.

- Vi har tänkt använda "Barongrava" för urnnedsättningar. Tanken är att man ska kunna samlas här för en kort ceremoni och sedan gå ut, förklarade Per Andersson.

Ett problem är att det ligger en grav alldeles bakom Barongraven.

- Vi hoppas att församlingsborna har förståelse för att det blir en byggarbetsplats, säger Gunnar Söder som garanterar att byggarbetarna ska vara försiktiga och inte störa gravfriden.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons