Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnsligt kul i backen

Annons

Vid skidskolans mötesplats väntar en dansk familj på en familjemedlem. Åttaåriga Caroline Farch har gått i skidskola för första gången i sitt liv. Det är även "Säfsenpremiär" för familjen som vanligtvis bor i Köpenhamn.

De liksom många andra sportlovslediga danskar åker gärna upp till Dalarna för att prova på slalom. Caroline tycker att hon lärt sig mycket under de dagar de varit här, det svåraste tycker hon är att bromsa.

En av dagens skidlektioner tog syskonen Henrik och Oscar Hillestad-Andreas från Göteborg. De ville lära sig åka snowboard, speciellt hur man skulle svänga åt båda hållen.

- Det är första gången vi provar på snowboard. Jag har åkt lite under dagen och lärt mig ganska mycket tycker jag, berättar femtonårige Oscar.

Med sig har han lillebror Henrik som aldrig provat på att åka snowboard innan. Han vill få hjälp att lära sig det av skidlärarinnan Linnéa Edwall.

- Jag tycker att det är ganska svårt, speciellt att svänga åt båda hållen. Men backarna här är bra att lära sig i, tycker åttaårige Henrik.

Familjen Hillestad-Adreas brukar vanligtvis åka till Norge för att åka skidor. En arbetskamrat till föräldrarna tipsade dem om Säfsen och de beslöt att åka hit i år.

- Vi har en stuga på Hardangervidda som vi brukar åka till så det här är faktiskt den första gången vi åker skidor i Sverige. Backarna här är bättre, de är verkligen bra pistade om man jämför mot de norska som vi brukar åka i, berättar syskonen Hillestad-Andreas.

I matsäcksrummet sitter sjuårige William Hellingswert med familj och fikar. Williams mamma har sina rötter i Hällefors och hans pappa kommer från Amsterdam. Familjen har åkt upp från Göteborg för att hälsa på mormor i Hällefors. Då passar de också på att åka slalom i Säfsen.

- Det är andra året jag åker slalom. Det är jättekul att komma hit för jag tycker backarna är så bra för mig. I år har jag åkt i den röda backen, berättar William entusiastiskt.

Sedan berättar han inlevelsefullt med både ord och händer om hur det gick till när han lärde sig åka slalom.

- Först hade jag sådana där långa snören som mamma höll i men då kunde jag inte svänga så här. Då ville jag inte ha dom och då släppte mamma dom och då kunde jag bara svänga, beskriver William ivrigt.

Minst i nedfarten denna dag var nog treårige Johan från Grillby som tillsammans pappa Peter Klum upplevde sitt livs första skidäventyr. Utrustningen hade de hyrt och med hjälp av en ledad "skidbrygga" som håller ihop skidorna i rätt vinkel, svängde lille Johan efter bara några få åk.

- Man bara trycker lite med benet så här för att svänga och sedan är det väl bara att åka, svarar Johan Klum på frågan om hur man gör när man åker skidor.

Förutom att lära sig åka slalom vill han lära sig det som storebror Emil kan. Speciellt vill han lära sig läsa och då främst "Halvanböckerna" om pojken Halvan som älskar att leka med bilar. Om Johan Klum har lika lätt att lära sig andra saker som han har att lära sig åka skidor kommer han inte få några problem med läsinlärningen.

När dagen lider mot sitt slut går småfolket trötta, nöjda och friskt rödrosiga sakta ner till bilarma. På kvällen somnar nog de flesta "ovaggade". Kanske drömmer de sedan om nya äventyr i snön för att vakna morgonen efter med lust och ny energi för ytterligare en dags leka och lära i backen.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons