Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnsligheter från förr

Annons

Åtminstone i Disponentparken.

Rubriken för den utställning som visas är "Det här använde barnen förr", en titel som klart berättar vad det hela handlar om.

Här finns dom, leksakerna och barnkläderna, spelen och dockorna. Det är egentligen bara kottarna med tändsticksben som saknas. Åtminstone såg vi inga sådana vid vårt besök här på öppningsdagen.

Annars finns de pålitliga barnvakterna på plats, barnvakterna i form av plåtmotorcyklarna, rockringarna, dockorna föreställande tevefavoriterna Drutten och Krokodilen Jena och det mesta av det andra som roat på barnkammaren i en tid då barnens livskvalité inte mättes i siffran på prislappen.

Utställningen har kommit till med hjälp av Ludvika Hembygdsförening och - inte minst - de gäster som har tagit för vana att besöka Disponentparken, berättar Agneta Frejd som själv har ett genuint intresse för leksaker och barntillbehör. Varken livstycken eller gammeldags navelbindror saknas i exponeringen.

- Den här lilla kappan stickade min mormor till mig och den fick jag när jag fyllde ett år, berättar hon.

Utställningen spänner över en lång tidsrymd.

Agneta Frejd visar inte utan stolthet en uppsättning barnskor från fyra generationer, från 1912 till 1993, skänkta av en familj.

Här finns enkla träleksaker och puzzel vid sidan av de senaste decenniernas Smurfdockor och rockringar, alla barnfavoriter genom åren och sentida konkurrenter till grannkottsdjur och tomma kastruller om barnens gunst.

Så såg utställningen ut i söndags, men mycket talar för att den kommer att ändra utseende innan månaden är över.

- Det brukar bli så. Det kommer hit besökare som erinrar sig att de själva har saker hemma, som skulle passa bra i sammanhanget och så kommer de hit och bidrar med sina egna saker, säger Agneta Frejd, en "utställningskommissarie" som stortrivs bland sina favoritobjekt.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons