Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barns rätt ska styra"

Annons

Diskussionerna i S:t Persgården var en direkt följd av avvisningsärendet i Leksand för snart ett par månader sedan. Den kurdiska flyktingfamiljen som vistats i Leksand i flera år skickades plötsligt tillbaka till Turkiet.

Fredrik Lautmann engagerade sig i ärendet (se FK 9/3). Inte minst med tanke på barnens situation. Först skickades pappan i familjen till hemlandet Turkiet. Barnen placerades i ett resurshem i Falun medan mamman låg intagen på Säters sjukhus. Till slut sattes även mamman och barnen på det chartrade planet till Turkiet.

Gårdagens diskussioner kring flyktingfrågor utmynnade i det gemensamma uttalandet: "Vi uppmanar myndigheter och organisationer att verka för att svensk lagstiftning och lagtolkning, även i samband med flyktingpolitik och asylärenden ska ge FN:s barnkonvention, om hänsynstagande till barnets bästa i första hand, juridisk dignitet. Som en konsekvens av detta vädjar vi om att familjerna till barnen i coma på våra vårdinstitutioner beviljas uppehållstillstånd".

Fredrik Lautmann bedömer FN:s barnkonvention som tandlös i dagsläget.

- Barnens rättigheter ska styra.

Han reagerar över hur den svenska lagstiftningen körs över i fall som detta.

- Det reagerar vi starkt emot.

Hur agerar vi och hur agerar man i andra församlingar? Hur är kyrkans diakonala uppgifter utformade i den här typen av frågor? Michael Williams, sakkunnig inom invandrar- och flyktingfrågor i Västerås stift hyllar Lautmanns engagemang i ovan nämnda utvisningsärende.

- Ett föredömligt engagemang för sin nästa. Man visar att även om inte utgången inte blir så man önskar så håller man kontakt med familjen även på avstånd.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons