Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnomsorgsbeslut upphävs i Vansbro

Annons

De reformer som blev resultatet av maxtaxan medför att Vansbro kommun behöver upphäva ett beslut från 1998 om utnyttjandet av barnomsorgsplats under sommaren. Beslutet innebar att barn, vars föräldrar av någon orsak varit lediga, inte haft rätt till barnomsorgsplats mellan midsommar och första veckan i augusti.

När beslutet togs fanns en möjlighet till en avgiftsfri månad för alla med plats inom barnomsorgen. Genom införande av maxtaxa har både barnlediga och arbetslösa föräldrar rätt till barnomsorgsplats. Det innebär att beslutet numera endast omfattar barn till studerande föräldrar. Alla andra har, enligt lagen, rätt till plats. Barn- och utbildningsutskottet vill skapa en enhetlig praxis för alla föräldrar med plats inom barnomsorgen. Nämnden föreslår därför att beslut upphävs så att även barn till studerande kan utnyttja barnomsorgsplats under sommaren och att föräldrarna betalar avgift enligt gällande taxa för årets alla månader.

En anledning till att frågan aktualiserats är en skrivelse från en förälder i Järna som ansett det acceptabelt att ha barnen hemma under sommaren, men att det borde innebära en avgiftsreducering, eftersom barnomsorgsplatsen inte utnyttjats. Utskottets förslag innebär att alla föräldrar kan utnyttja barnomsorgen under hela året och att kommunen tar ut ersättning för hela året, oavsett utnyttjandegrad.

I nästa vecka ska kommunstyrelsen diskutera förslaget.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons