Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnomsorgen byggs ut

Annons

Lars Wennås, ordförande i barn-och utbildningsnämnden, utesluter inte att kommunen måste bygga ett nytt daghem för att klara behovet av barnomsorg i kommunen. Samtidigt kämpar kommunen med att hitta personal. Det råder framför allt brist på förskolelärare.

Redan till barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 18 april ska förvaltningen lägga fram en utredning hur kommande behov av daghemsplatser, personal och lokaler ska lösas.

Enligt ett riksdagsbeslut ska alla fyra - femåringar erbjudas plats i den allmänna förskolan. Enligt en prognos rör det sig om cirka 100 barn i åldrarna fyra till fem år som i dag inte är inskrivna i den kommunala barnomsorgen. Om tio månader, från första januari 2003, ska fyra - femåringarna erbjudas en plats i förskola om föräldrarna så önskar.

- Förskola för fyra - femåringar är frivillig men vi måste ha en beredskap och kunna erbjuda möjlighet för de familjer som vill ha sina barn i förskolan.

- Maxtaxan inom barnomsorgen ökar också trycket inom barnomsorgen. Vill vi vara en barnvänlig kommun och få fler barnfamiljer till Rättvik måste vi också bli bättre på området.

- Besparingarna är slut och nu måste vi satsa framåt. Det här är en viktig politisk fråga och dessutom måste vi också kunna erbjuda större flexibilitet inom barnomsorgen, till exempel helg-öppna, nattöppna eller kvällsöppna dagis, säger Lars Wennås.

I höst öppnas en ny förskola med 15 platser i Bodahus. Det ska minska trycket något, men det räcker inte. Ett nytt dagis kan bli lösningen, tror Wennås.

Nyligen öppnades ett temporärt familjedaghem i IK Jarls klubbstuga. Två dagbarnvårdare tjänstgör där och för närvarande vistas åtta barn i familjedaghemmet. Barn- och utbildningsförvaltningen söker ytterligare en dagbarnvårdare som ska tjänstgöra i det tillfälliga familjehemmet.

- Vi har kontroll över läget och i dag, torsdag, står cirka tio barn i dagiskö.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons