Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barnmorskor ingår inte i landstingets utbud"

Annons

- Det vore ju väldigt konstigt om vi inte skulle följa Socialstyrelsens rekommendationer i det här fallet.

Det säger Gösta Andersson, chef vid landstingets hälso- och sjukvårdsenhet, med anledning av landstingets inställning att avråda från hemförlossningar.

Andersson har, efter kontakter med kvinnosjukvården, beslutat att hemförlossningar och ekonomiskt stöd inte ingår i landstingets åtagande.

Och det är Socialstyrelsens tydliga råd om att inte förespråka hemförlossning, med hänsyn taget till de oacceptabelt ökade medicinska riskerna, som landstinget framförallt stöder sig på.

I Socialstyrelsens allmänna råd av hemförlossningar från 1990 konstateras också att landstinget inte har några skyldigheter att ombesörja förlossning i hemmet. Å andra sidan konstaterar Socialstyrelsen att i de fall hemförlossning ändå sker, bör kvinnans och barnets säkerhet tillgodoses så långt som omständigheterna medger.

- Naturligtvis överger inte landstinget någon människa. Om något tillstöter ställer landstinget givetvis upp med sina resurser, säger Andersson.

Men bör då inte landstinget av rena säkerhetsskäl ställa upp med barnmorskor åt de kvinnor som trots er avrådan ändå väljer att föda hemma?

- Nej, det ingår inte som vi ser det i landstingets utbud. Valet för sin egen hälsa och sitt eget liv är i grund och botten ett eget ansvar.

Om riskerna att föda på en förlossningsavdelning, säger Andersson:

- Självfallet finns det också risker på en förlossningsavdelning. I akuta situationer när det gäller att rädda liv finns sjukvården tillgänglig på sjukhuset. När det gäller miljön så kan patienterna i allt större utsträckning vara med och planera sin förlossning även på sjukhusen. Kvinnan kan till exempel avböja smärtstillande om hon vill.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons