Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmisshandelsdom överklagas

Annons

I fredags meddelade Falu tingsrätt dom i målet mot de fyra personer som åtalats misstänkta för grov fridskränkning av tre bröder. Det vill säga barnens mamma, pappa, styvmor och morbror.

Kammaråklagare Ulf Edsfors hade yrkat på tre-fyra års fängelse för föräldrarna och ett-två års fängelse för släktingarna. Han menade att det genom barnens vittnesmål var styrkt, att de under lång tid utsatts för grovt våld av samtliga inblandade.

Tingsrätten gjorde dock en annan bedömning.

Att aga hade förekommit i hemmet tvekade man inte på, men att det skulle röra sig om grov fridskränkning ville rätten inte skriva under på. För att ha slagit i uppfostringssyfte och ibland straffat barnen genom att tvinga dem att stå i en onaturlig ställning, dömdes i stället föräldrarna till tre månaders fängelse. Samtidigt frikändes de åtalade släktingarna helt, då deras delaktighet i barnens uppfostran inte kunde bedömas som särskilt omfattande.

Med andra ord - det blev försvaret som gick vinnande ur rättssalen.

Advokat Tore Noreberg, mammans försvarare, kommenterar:

- Jag kan aldrig tänka mig att min klient vill överklaga. Hon är så glad nu, när hon har möjlighet att träffa barnen igen.

Både mamman och pappan har varit frihetsberövade sedan i mitten av december. Den tiden avräknas från straffet, vilket innebär att det inte är många dagar kvar att avtjäna. Dessutom finns möjlighet till fotboja i stället för fängelse för de båda.

- Det finns alltså ingen anledning att överklaga domen och tvingas gå igenom samma sak igen, säger Tore Noreberg.

Kammaråklagare Ulf Edsfors är av annan uppfattning. Han säger att han sannolikt kommer att överklaga och då vidhålla de påståenden han hade i tingsrätten.

- Och det gäller samtliga fyra inblandade...

Senast den 27 februari ska överklagan vara inlämnad till rätten.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons