Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnkompetens eller haverikommission

Annons

Barnkompetens innefattar även ungdomskompetens. I Sverige är vi världsledande på väldigt små barn och deras föräldrar. MVC (mödravårdscentral), BVC (barnavårdscentral) och familjecentralernas fina arbete, lägger grunden för en trygg start i livet för barnet och för dess föräldrar. Men i grundskolan händer någonting.

Flera barn far illa, mår illa och gör illa. Här betyder dock skolhälsovården väldigt mycket för många barn. På gymnasiet likaså, men där har barnet blivit större och de små problemen har ibland vuxit till stor psykisk ohälsa hos en del ungdomar i form av fetma, självdestruktivitet med ätstörningar, skärningar och/eller missbruk av alkohol, narkotika samt mobbning.

Ibland tänker jag på om en "haverikommission" för barn och ungdomar skulle förändra sakernas tillstånd. Då kanske arbetet med barn skulle ges en annan klang. Vi satsar väldiga belopp och resurser när maskiner går sönder. Vi borde satsa minst lika stora mänskliga och ekonomiska resurser på barn, fast innan de går sönder!

I detta sammanhang vill jag betona vikten av ett förbättrat samarbete mellan olika aktörer som arbetar med barn. De resurser vi faktiskt har, ska användas på ett mera effektivt och utvecklande sätt. Vi måste våga arbeta mera gränsöverskridande och ha barnets perspektiv framför våra ögon, inte den egna prestigen. Barnkompetens betyder således också hur vi blir bättre på att möta barnet och föräldrarna med kunskap, engagemang och massor av värme även när barnen är på väg in i skolans värld och sedan befinner sig där.

Det finns lysande exempel på förebyggande verksamheter, exempelvis "Cope" (community parent education) ett kanadensiskt program, där man träffar föräldrar till 4-5 åringar och lär ut hur vi kan bli bättre på att möta våra barns olika beteenden.

Barnkompetens är att tidigt investera såväl ekonomiskt, socialt som kulturellt i våra barn. En investering som är svår att på kort sikt mäta, men alla vet, att om vi inte gör denna investering, kommer notan för samhället att bli många gånger högre om fem, tio eller tjugo år. Detta är ett axiom!

Vi måste våga stå upp för barnen, även vi som fattar de politiska besluten. Här handlar det inte bara om att checka av enligt vissa barnchecklistor, utan att arbeta långsiktigt med attityder, samt ha ett barnperspektiv framför ögonen. I detta arbete är FN:s barnkonvention det självklara verktyg som hela tiden måste hållas levande. Hur vi hanterar dessa frågor som rör barns rätt i dag, utgör grunden för hur vårt samhälle kommer att se ut i morgon.

CLAES MANKLER

Claes Mankler är socialdemokrat i Falun. Han arbetar som föreläsare och inspiratör bland tusentals härliga barn och

ungdomar över hela Dalarna.

Mer läsning

Annons