Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnkalasdags – bästa tipsen om smartaste festerna!

/
  • Att ha ett tema för ett barnkalas har blivit allt mer populärt. Klara, 5 år, önskade sig ett maskeraddiscokalas. Det blev helt perfekt! Foto: Mikael Hellsten

Annons

Charlotte Sifvert, mamma till en fyra-åring och en sexåring, reagerade på att barnkalas var på väg att bli något man inte längre ordnade själv.

– Signalerna var att det inte längre räcker med vanliga barnkalas ordnade av föräldrar, det skulle vara en festarrangör eller i en särskild lokal, det är lite synd, säger hon. Men det behöver ju inte vara så svårt, man måste lita på att man kan göra det själv.

Charlotte, som är skribent, bestämde sig för att skriva en bok tillsammans med tv-producenten Elsa Falk. Förra våren kom ”Kalas: från dop till disco”, en liten bibel för ovana barnkalasfixare.

– Eftersom vi själva har barn så ville vi slå ett slag för gräddtårtan och Björnen sover. Vi är så stressade idag, och att delegera bort har blivit en trend, att man ska vara på McDonalds eller ta hjälp& Men det här är våra barn och det är en kort period i livet. Vi måste kunna prioritera barnkalas, klara att ta ledigt två timmar från jobbet hellre än att be någon annan att ordna, säger Charlotte.

Charlotte och Elsa gjorde research inför boken genom att bli barnkalasfixare. De var med och tog fram över 20 roliga barnkalas, där kreativitet och egen arbetsinsats gick före kostnaden.

– Vi ville lyfta fram att föräldraengagemanget är viktigast. Det behöver inte alls vara så tjusigt, bara föräldrarna själva är med och bryr sig, säger hon.

Kalasen gjorde de hos barnens kompisar, kusiner eller goda vänners barn.

– Vi frågade om vi fick hjälpa till och så gjorde vi det i samarbete med dem. Vi satte oss med barnen och frågade vad de gillade. Barnen hade många bra idéer.

Ett av de mest lyckade kalasen var ”Mystiskt kalas”, ett enkelt men spännande temakalas. Föräldrarna klädde ut sig till detektiver, allt var mörkt i huset, det låg låtsasspindlar på borden och barnen fick smyga på uppdrag i trädgården. Till detta passade det bra med en bombtårta.

När Charlottes son fyllde fyra år så blev det ett cirkuskalas. Barnen behövde inte klä ut sig, men när de kom till kalaset målade Charlottes svägerska barnen med ansiktsfärg, till olika djur. Sedan lekte alla utomhus.

– Fördelen med att ha ett tema är att det underlättar när man ska hitta på saker att göra, säger hon.

När är det då dags för kalas?

Först till fyraårsdagen tycker Charlotte. Och det behöver inte vara så avancerat, det räcker med 4-5 kompisar.

Några basingredienser ska kalaset ha:

– Godispåsen, tårtan, och så lekar. Man ska ha en tårta, men kanske inte räkna med att det äts. Det är viktigt att man laddar med många roliga lekar, också för en själv. Alla barnen kanske inte känner varandra, även om de känner födelsedagsbarnet, och då är risken stor att de bara springer runt som galningar. De gamla klassikerna duger än idag, dansstopp och knorr på grisen. Godispåsen kan man ta i en fiskdamm.

Lite knepigare blir det genast när barnen blir äldre. Vad vill en 11-12-åring göra? Det får inte vara för barnsligt, men samtidigt ska det vara roligt.

– Då får man prata mycket med dem om vad de tycker är kul. Man kan till exempel ha en tjej-

eller en killmiddag, en spelkväll eller gå och bowla ihop med några av vännerna. Eller så kan man gå till simhallen. Man behöver faktiskt inte bjuda hela klassen, det går att ta med sig sonen och de tre bästa kompisarna.

Planering gör kalaset både billigare och bättre. Har man inte planerat så kostar det och man måste köpa färdig tårta och bullar. Men att baka själv är rätt billigt. Godis kan vara dyrt, men man måste faktiskt inte ha så mycket. Saft i karaff istället för festis eller läsk är både billigt och gott.

Responsen på boken har varit blandad:

– Föräldrar brukar tycka att det är helt underbart att få en bibel med idéer, men kritikerna säger att vi gör det ännu jobbigare för föräldrarna som måste leva upp till en massa. Men en gång om året kan man väl avsätta två timmar för ett kalas för sina barn, säger Charlotte.

Själv är hon alltid med och leker:

– De tycker ju om att vi är med, så både jag och min man är med. Är det cirkus så klär vi ut oss, den delen är nästan viktigast, att vi är med våra barn. Och man får faktiskt stå ut med kladdet när de vill hjälpa till att baka tårtan.

Mer läsning

Annons