Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Barnfrågor är viktiga, men svåra

Annons

Barnpiloterna ser till att barnens bästa sätts i första hand. När ett beslut ska fattas går piloterna efter en barnchecklista.

- Barnfrågor är viktiga, men svåra. Alla frågor berör ju egentligen barnen, säger Ann Pettersson, barn- och utbildningsnämndens barnpilot.

Förra året utsåg de kommunala bolagen och nämnderna varsin barnpilot. Piloterna arbetar utifrån barnplanen som antogs av Hedemora kommunfullmäktige i april 2002.

Barnplanen är ett verktyg för förtroendevalda och anställda i kommun och kommunala bolag att tillämpa barnkonventionen vid alla beslut.

- Barnchecklistan innehåller många punkter men tills vidare riktar vi in oss på två av dem, berättar Ann Pettersson, barnpilot.

De två punkterna är: Innebär beslutet att hänsyn har tagits för barnets bästa? Har barnen och ungdomarna fått säga sin mening?

Barnpiloterna träffas fyra, fem gånger per år för att ge varandra stöd och prata om hur olika frågor ska lösas.

- Det är ett svårt arbete, trots att man brinner för det, säger Ann Pettersson.

Hon tycker självklart att frågorna är jätteviktiga, men vill inte att andra grupper ska glömmas bort.

- Frågor som till exempel rör äldre är också viktiga. Barnen är vår framtid, men vi får inte glömma de som byggt upp vårt land, säger Ann Pettersson.

192 länder har anslutit sig till FN:s barnkonvention och att den är betydelsefull är Ann Pettersson säker på.

- Andra länder har en annan syn på barnfrågor och beslutsfattare tänker på ett annat sätt. Men eftersom de anslutit sig till konventionen vet de att de har ögonen på sig. Det är tungrott och tar tid, men det har verkan.

MARLENE ANDERSSON

Mer läsning

Annons