Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfamiljer svävade i livsfara

Annons

Det var vid 10.45-tiden som den våldsamma detonation ägde rum. Smällen hördes vida omkring. Inom loppet av några sekunder formligen regnade små och större stenar och block över stranden samtidigt som det plaskade vilt av nedslag ute i vattnet.

- Det regnade stenar överallt, berättar en av de som bevittnade händelsen, Peter Johansson, semesterfirare från Surahammar.

- Mina ungar hade precis kommit upp ur vattnet. Men jag såg hur en stor sten på flera kilo slog ned alldeles bredvid en liten pojke från Holland. Det är ett under att ingen blev skadad. Vi blev chockade allihop.
Johansson fiskade upp den stora stenen och slog larm till Ludvikapolisen som dirigerade en patrull till platsen. Den aktuella stenen togs i beslag som bevismaterial.
Kontentan blev att företaget Dalaväg AB, som rustar upp 245:an, polisanmäldes för misstanke om framkallade av fara för annan.

En förundersökning har inletts och förundersökningsledare blir en miljöåklagare från Västerås.
- Vi har hört ett flertal vittnen och alla är samstämmiga om vad som har hänt, säger kriminalinspektör Håkan Glader.
- Det kom stora sprängstenar över området och en av dessa kom farande över rutschkanan. Det här kunde verkligen ha slutat mycket illa.
Platschefen vid Dalaväg AB, Urban Eriksson, Falun, besökte platsen senare under dagen. Han konstaterar att händelsen blir föremål för internutredning och en så kallad incidentrapport kommer att upprättas. Vad som förorsakade den uppenbart okontrollerade salvan är ännu oklart.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons