Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfamilj på flykt

Annons

Familjen bodde de två första åren i Örebro men flyttade till Malung för ett par år sedan. Sedan det en andra gång beslutats att familjen ska utvisas till Syrien har de vistats illegalt i landet. Och när polisen slog till häromkvällen fanns pappan Sulaiman Melki Lahdo, hans fru Firo samt två av barnen hemma.

Efter förhör släpptes mamman med de tre barnen. De ålades anmälningsplikt.

Pappan, Sulaiman Melki Lahdo, greps och sattes enligt uppgift på ett flygplan som lyfte från Arlanda vid tretiden på fredagseftermiddagen.

Nu har resten av familjen, mamman med de tre barnen, gått under jorden och lämnat Malung. Så fort de påträffas skickas de ut ur landet uppger Dag Wixner, chef vid polisens rättsenhet i Borlänge.

Malungs församling med kyrkoherde Lars Häggberg i spetsen har upprörts mycket av det inträffade. Även företrädare för andra religiösa församlingar liksom Rädda Barnen har ställt sig bakom en aktion för att familjen ska få vara kvar i Malung. Men med tanke på att två utvisningsbeslut har tagits torde chanserna vara i det närmaste obefintliga att familjen ska få stanna kvar i Malung.

Var familjen gömmer sig just nu vet ingen. De medverkade vid en presskonferens i Lillmokyrkan i Malung på fredagsmorgonen och sedan dess har de förkrossade och mycket ledsna gått under jorden.

Familjen flydde från Syrien för fyra år sedan, då familjefadern hade förföljts för att han tillhörde en kristen organisation.

Vad som händer honom när han återkommer till Syrien vet man inte, men familjen som fanns kvar i Malung tror att han fängslas eftersom den kristna organisation som han tillhörde är förbjuden.

Polisen planerar ingen regelrätt jakt på resten av familjen, men om de hittas blir de utvisade precis som fadern. Utvisningsbeslutet omfattar hela trebarnsfamiljen eftersom de upphållit sig i landet olagligt.

Efter det senaste utvisningsbeslutet har familjen haft möjlighet att frivilligt lämna landet. När detta inte skedde fick polisen i uppdrag att hämta familjen och verkställa utvisningsbeslutet.

Många Malungsbor har nu engagerat sig för att hjälpa familjen och även de politiska partierna ger sitt stöd till familjen.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons