Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barnet kommer inte till oss som ett oskrivet blad"

Annons

ena förklarar hur hon ser på adoptioner. Det speciella med adopterade barn är att de har många separationer bakom sig, i nio fall av tio är de inte av godo. Utom den sista separationen, som först är av ondo men sedan blir av godo, för att barnet får föräldrar.

- Barnet kommer inte till oss som ett oskrivet blad. Det har erfarenheter som föräldrarna inte har koll på. Jag vet inte vad som hände Ester under hennes första ett och ett halvt år. När hon reagerar så kan det vara för att hon bär med sig dessa upplevelser, det kan också vara hennes personlighet och eller ett naturligt steg i utvecklingen, säger Lena Wallmark.

Den bristen på gemensamt förflutet gör det lättare, men också tvunget, för adoptivföräldrar att respektera barnen som individer. Det gör dem också mer lyhörda, barnen får avbryta och ta stor plats. Men i längden blir det jätteviktigt att familjerna har styrka att balansera det förhållandet, så att det inte resulterar i tonåringar som topprider sina familjer, säger Lena.

Hon har två biologiska barn, så ibland kan hon inte låta bli att jämföra.

Lena väger sina ord, det finns så många åsikter kring adoption, det är lätt att stöta sig. Att föda är för många så självklart.

Att Lena Wallmark och hennes make valde att adoptera Ester berodde bland annat på två mycket svåra förlossningar.

- Varför ska du adoptera, du som har två riktiga barn? undrar folk.

Då svarar Lena Wallmark att alla barn är riktiga.

- Så fint av er! är en annan vanlig reaktion.

- Men skälen till att skaffa barn kan ju vara så olika. Några föräldrar kanske adopterar av humanitära skäl, men många av oss gör det nog för att vi längtar efter ett barn och adoption är en bra väg, säger Lena.

Visst är det annorlunda med adopterade barn, säger hon. Det är likvärdigt men inte likadant. Att hämta ett barn är mer omtumlande än att föda. Varför?

Ja, kanske beror det på väntan har varit så lång. Men också för att det är ett stort ansvar att ta emot ett barn som en mamma, eller kanske pappa, tvingats lämna ifrån sig. Ett obegripligt stort ansvar.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons