Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens midsommar

Annons

Midsommarfirandet i Hörks Hage har blivit en kär tradition för många. Och det kanske inte är att undra på - Björnberg Arbetares Byggnadsförening har arrangerat firande där i 15 år.

- Innan det höll en annan förening i evenemanget, så här har man troligtvis firat sedan långt tillbaka, sade Johnny Lönnström i föreningens styrelse.

Onekligen är firandet populärt. Såväl bland dem som är bofasta i Grängesberg, som de som har sommarhus i trakten.

Årets firande slog rekord i antalet besökare - hela 300 personer närvarade på tillställningen under dagen, kvällen och natten.

- Midsommar är en sådan helg som många kommer hem till Dalarna om de kommer härifrån, fortsatte Lönnström.

- Därför har vi en hel del hemvändare här.

- Och även de som inte kommer härifrån, lockas av att fira midsommar på ett traditionellt sätt. Därför finns det också en hel del människor här som har sommarstugor i Hörks Hage.

Speciellt lockande tycktes arrangemanget vara för barnen. De var med på allt, från plockande av blommor till klädning och resande av stång.

Dessutom fanns speciella aktiviteter för dem, såsom fiskdamm och ringdans till musik av Håkan Jansson, Grangärde. Dansledare var Lollo Söderqvist, som är ledamot i föreningens styrelse.

Det är roligt att se att fler och fler barn är med och dansar för varje år som går, sade hon.

- Tyvärr vill inte tjejerna från 6-8 år vara med, men de som är yngre dansar gärna.

Efter avslutad dans bjöds barnen på saft och bulle, något som verkade mycket uppskattat efter den långa dansen runt midsommarstången. Därefter gick de flesta hem och åt midsommarmiddag, varefter firandet vid Folkets hus i Hörks Hage tog vid igen, med dans för de vuxna.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons