Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens eget Skinnarspel

Annons

300 personer hade trotsat det regntunga vädret och bänkat sig. De fick se en fin föreställning, som innehöll dels en bantad och förenklad variant av Skinnarspelet och dels en riktigt rockig showdans som avslutning.

I Idbäck har skolbarnen under ledning av den teaterintresserade läraren Göran Johansson arbetat med Lilla Skinnarspelet i många år. Den uppsättning som gjordes i år har man hållit på med i två år.

- Det är mycket jobb med teatern. Det räcker inte med att öva i skolan, den mesta träningen ligger på fritiden, men det är roligt, säger Göran, som har teatern i blodet och själv är både revyartist i Björbo och aktör i riktiga Skinnarspelet.

Lilla Skinnarspelet lockade till många skratt. Barnens agerande och uppträdande på scenen visade att det finns många talanger i en vanlig skolklass, om de ges förutsättningar att träna och lära sig av engagerade ledare.

- Alla skolans 30 elever, från klasserna två-sex, är med i teatern. De får turas om i rollerna och om det är flera som vill ha samma roll så löser vi det också. En gång hade vi två flickor som ville vara Brus-Britta, så de fick vara Brus-systrarna, berättar Göran.

Lilla Skinnarspelet har tidigare spelats för elevernas föräldrar, för andra skolbarn och på ålderdomshem. Föreställningarna har varit mycket uppskattade.

Nu fick de chansen att göra en barnens Skinnarspelsdag och framträda på riktiga Skinnarspelsscenen, med smink som på riktig teater. Spelglädjen lyste om barnen, och de gjorde en riktigt rolig föreställning.

När Lilla Skinnarspelet var slut så var det bara för aktörerna att byta om till nästa nummer. Då bjöd de på en riktig rockdansshow. Ett 20-tal rocklåtar drogs av på en kvart då barnen dansade och sjöng. Riktigt elegant var att alla tjejer var lika klädda i blåvita kjolar och killarna hade svarta byxor och skinnvästar, kläder som föräldrarna hade ordnat.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons