Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens dag hotas

Annons

Stim, svenska tonsättares internationella musikbyrå, har via polismyndigheten fått kännedom om att det finns något som heter "Barnens dag" i Borlänge. Stim är en upphovsrättslig intresseorganisation för de svenska musikupphovsmännen och musikförlagen. Nu begär Stim att Barnens Dag-föreningen ska betala avgift för den musik som spelas under arrangemanget, och hänvisar till lagen.

Gunnar Eriksson berättar att han ska lämna in uppgifter även för 2001, 2002 och 2003. Bland annat om antal besökare. Att även en ideell verksamhet som deras ska vara tvungen att betala visste de inte. Ingen har informerat om detta. Inte ens polisen som beviljat tillstånd till arrangemangen.

- Ska vi betala det här kan vi lika gärna lägga ned föreningen. Man jobbar ideellt och sliter och får in någon krona som vi lägger tillbaka på barnen.

- Vi tar ingen entré. Allt är fritt.

Gunnar Eriksson säger att det är självklart att upphovsmännen till musik ska ha pengar. Men han tycker att det i ett sådant här sammanhang slår fel och drabbar ideella krafter och barn.

Under showskolan spelas musik på cd som barnen får dansa till. Barnen gör också en del framföranden och ibland anlitas någon artist.

Enligt Stim måste Barnens dag betala eller inte använda musik.

Gunnar Eriksson har fått uppfattningen att det går att förhandla om ett pris. Går man efter prislistan rakt av handlar det sammanlagt för de senaste åren om 10 000-tals kronor.

Vad gör ni nu?

- Jag vet inte vad vi ska göra. Vi får försöka ta det via Barnens dags riksförbund. Och ta en diskussion med Stim. Några retroaktiva pengar finns inte. Kräver de det, då är det kört.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons