Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen samlades kring krubban

Annons

Sedan tände scoutkåren ett ljus i kyrkan med en ljuslåga som fraktats till Vikmanshyttan hela vägen från Födelsekyrkan i Betlehem.

Med en tackbön till Jesus och en uppmaning till en stunds stillhet till ljudet av kyrkklockorna inledde prästen Bo Zetterlund julaftonens samling kring krubban. Efter en gemensam psalmsång hamnade dagens fokus på krubban.

- Är det någon som vet i vilket land det här hände, frågar Bo Zetterlund.

Prästen fick tystnaden som svar, men på frågan i vilken stad det var, så vågade någon föreslå att det nog var i Betlehem.

Längst fram i kyrkan stod krubban tom när kyrkobesökarna anlände till kyrkan, men på prästens uppmaning reste sig några blyga barn upp för att hämta fåren och placerade dem sedan med lite hjälp utanför krubban. Sedan var det åsnans tur och fler får innan Maria, Josef, de tre vise männen, en ängel och slutligen Jesusbarnet kom på plats.

David Stenholm, en pojke i blå scoutuniform, bar flitigt både djuren och Josef innan han fick äran att bära fram ljuset från Födelsekyrkan i Betlehem till kyrkans mitt.

Traditionen att hämta en ljuslåga från Betlehem startades i Österrike år 1986 och sedan 1989 har scouterna tagit en aktiv del i att sprida lågan till allt fler länder i Europa. I år tog lågan vägen via Göteborg och Falun innan den nådde Vikmanshyttans kyrka.

- Ett år kom inte lågan fram hit för att en lastbilschaufför tyckte att det var för farligt att frakta den, berättar Bo Zetterlund.

Ljuslågan är en bön om fred och förs vidare även till sjukhus och sjukhem, skolavslutningar och andra ceremonier runt om i Europa.

Samlingen kring krubban avslutades med Stilla natt och scoutbönen innan klockorna ringde ut och julmaten nalkades i Vikmanshyttan.

MIKAELA LARM

Mer läsning

Annons