Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen och allhelgona

Annons

Det säger komminister Torbjörn Claesson apropå den gångna veckans stora uppslutning kring arrangemanget att bjuda in Ludvikas förskolebarn och lågstadieelever till en kyrkogårdsvandring med tillhörande besök i Ludvika Ulrika kyrka.

- Vi började den här verksamheten för ganska många år sedan och då vände vi oss i första hand till barnen i kyrkans verksamhet. Efter ett tag hörde skolorna av sig, och hade hört talas om arrangemanget och funderade om det kunde vara möjligt att de också skulle kunna få vara med, berättar Torbjörn Claesson.

Arrangemanget blev ett lyckokast och under den gångna veckan har 400 elever, i åldrarna 6 år och uppåt, besökt kyrkogården och kyrkan och blivit informerade om den kommande helgen, om kyrkogården, begravning, bestämmelser rörande kyrkogården utformning och annat som har med kyrkan att göra.

Att intresset är enormt kan han konstatera.

- Det är alltid trevligt att få besök av barnen , säger Classon. De är alltid alerta och vetgiriga och samtalen kan bära i väg åt vilket håll som helst. Det handlar inte alltid om kyrkliga ting.

Han berättar om den lille killen som hela tiden räckte upp handen, under studiebesöket i kyrkan, och berättade att hans pappa köpt en ny hammare.

- En annan liten kille berättade för sin far, efter besöket här, att han bland annat hade fått titta in i "prästens rum" (sakristian) och där hade prästen visat honom sina leksaker (kyrksilvret).

Aktuella frågor av utomteologisk art, vid vårt besök, var hur gammal prästen är och varför han har svarta skor.

Efter rundvandringen på kyrkogården samlades samtliga deltagare i kyrkan där man tände ljus.

Torsdagens intresserade besökare kom från skolorna i Marnäs och Knutsbo, elever som numera vet att den kommande helgen inte bara består av urgröpta pumpor och häxförklädnader.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons