Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barnen måste komma först"

Annons

På onsdagskvällen hölls ett protestmöte där gruppen Föräldrar i samverkan bjudit in övriga föräldrar med barn på kommunens förskolor samt personal från dessa till ett diskussionsmöte. Drygt 20-talet personer, främst kvinnor, hade kommit till hyresgästföreningens lokal på Timmermansvägen i Marnäs för att lyssna till vad föräldragruppen hade att säga.

Josefin Nilsson tog till orda och öppnade mötet med att poängtera att det måste bli ett slut på att barngruppernas storlek ökar.

- Som jag ser det mår barnen inte bra.

Men förskolesituationen innebär också att många föräldrar mår dåligt när de går från förskolan med en oro i magen för hur barnet har det under sin dag, påpekade Sofia Käck.

Deras åsikter fick medhåll av åhörarna som alla kände att pengarna alltid kommer före barnens bästa.

Några representanter från social- och utbildningsförvaltningen fanns inte på plats trots att de enligt arrangörerna blivit inbjudna.

- Det var med kort varsel och de inte hann komma, sade Sofia Käck.

På mötet beslöt föräldrarna att sätta ihop en grupp som tillsammans ska arbeta vidare och bland annat få ett möte med kommunalrådet Roger Stål (s) som de starkt tvivlade på har en aning om hur situationen på förskoleavdelningarna ser ut.

Att kommunen vill lägga miljontals kronor på ett äventyrsbad i stället för mer personal på förskolorna sågs också som en oerhört konstig prioritering.

- Personalen gör ett underbart arbete men den går på knäna, sade Josefin Nilsson och poängterade att det är föräldrarna som måste ta tag i saken, för barnens skull.

Någon kritik riktades inte mot rektorerna som fått en budget att hålla sig med och med den försöker göra det bästa av situationen. Alltså var det högre som missilerna måste riktas för att en förändring ska komma till stånd.

- Detta är en politisk fråga, konstaterades det.

En önskan om att kommunen bör införa en barnombudsman kom också upp. Något som alla tyckte var en mycket god idé där varje beslut som tas även ska tittas närmare på genom barnens vinkel.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons