Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen lär sin rätt

Annons

Barnrättsveckan är en temavecka kring FN:s konvention om barnens rättigheter som arrangeras över hela världen. I Hedemora är det tredje året.

- Vi samarbetar med Rädda Barnen som jobbar mycket med barnens rättigheter. Och vi använder deras koncept för att sprida informationen, berättar Kjell Lidholm.

Veckan riktar sig i huvudsak till elever från förskolan till och med högstadiet för att de ska få möjlighet att studera och förstå sina rättigheter.

- Vi har en större teckningstävling för årskurs sju på Vasaskolan och Jonsboskolan. De får välja en paragraf ur barnkonventionen att ha som tema i teckningen.

Tävlingsbidragen kommer att ställas ut i gamla Föreningsbankens lokaler i Tjädernhuset som kommer att vara den centrala punkten under veckan.

Förskolan kommer också att ställa ut teckningar på samma tema, men utanför tävlan.

I lokalen finns också ett önsketräd där barn och ungdomar kan hänga upp en lapp med en önskning inför framtiden.

Veckan innehåller även tillfällen för vuxna utanför skolvärlden att förkovra sig. Hela veckan hålls föreläsningar på Sagateatern och Starbiografen på olika teman.

Bland föreläsarna återfinns pensionerade polisen Sune Ekström, som förklarar hur man kan upptäcka om ens barn använder droger och på torsdag berättar Lisa Jakobsen, 18 år, om hur hon fått rätsida på sitt liv med hjälp av rätt vuxenstöd.

I Röda Korsets lokal finns möjlighet att gå en barnolycksfallsutbildning.

På torsdagen kommer den omtalade teatergruppen Ung utan pung, till Vasaskolans aula. De spelar sin egen pjäs Puss och snusk, som handlar om kroppsfixering, ideal, komplex, kärlek, relationer och svartsjuka.

Veckan avslutas på fredagen med relaxparty i Vasahallen, för högstadieelever med bad, bubbel och massage. Under kvällen arrangeras ett disko för funktionshindrade i IOGT-NTO-lokalen.

Invigningen sker på måndag vid lunchtid. Då kommer bland annat elever från estetprogrammet på Martin Koch-gymnasiet och från Vasaskolan att bidra med underhållning.

JOHAN KÄLLS/ EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons