Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen i Vansbro och Falun mår bäst

Annons

Rökning under graviditeten och kort amningstid är tungt vägande orsaker till ohälsa enligt Rädda Barnens hälsoindex.

Sex olika indikatorer på hälsa har ingått i undersökningen: barn som skadats av yttre orsaker, barn som utsatts för tobak i fosterlivet, barn med låg födelsevikt, barn som ammas, barns vaccinationer och antalet tonårsaborter.

Uppgifter från 1990 och 2000 ligger till grund för hälsoindexet. Mellan dessa mätperioder har det sammanslagna hälsoindexet ökat i hela riket: från 90,3 till 93,2.

Men i Dalarna finns inte en enda kommun som kommer upp i rikssnittet. Bäst värde får Falun och Vansbro, med 90,2 och 90,4. Sämst värde får Borlänge och Orsa, båda med ett hälsoindex på 87,1.

Olika hälsoindikatorer väger olika tungt i undersökningen. Mest betydelse har amning och tobaksanvändning under graviditet, minst abort och födelsevikt.

Borlänge, Älvdalen och Orsa har en högre andel gravida rökare, och Borlänge- och Smedjebackenmammor är sämst i Dalarna på att amma sina barn.

Åtminstone två uppgifter står emot varandra: Orsa visade sig ha minst antal bebisar med låg födelsevikt i hela landet. Samtidigt har Orsa flest gravida rökare, något som kan ge lägre födelsevikt.

Här är bäst och sämst på några områden i Dalarna:

n Minst antal barn skadas i Ludvika, flest barn i Mora.

n Flest rökande mammor finns det i Orsa, minst antal i Malung.

n Flest nyfödda med låg födelsevikt är det i Rättvik, minst i Orsa.

n Ammas mest görs bebisarna i Rättvik, minst i Borlänge.

n Vaccineras mest görs barnen i Avesta, minst i Gagnef.

n Flest aborter gör tonåringarna i Borlänge, minst tonårsaborter i Falun och Leksand.

Hälsa och ekonomi har välkända samband bland vuxna, så även bland barn. Om man jämför Rädda Barnens fattigdomsindex med hälsoindex så går det att hitta ett statistiskt säkerställt samband.

Att göra ett hälsoindex har varit "nästintill omöjligt" enligt Rädda Barnen. Orsaken är att data samlats in fläckvis och i begränsade populationer. Därför är resultatet långt ifrån att vara tillräckligt tydligt.

Hälsoindex är tänkt som ett verktyg för landets kommuner att gå djupare på områden där samhällsinsatser gör att barns hälsa kan förbättras.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons