Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen har försvunnit

Annons

När grundskolan nyligen drog i gång efter sommarlovet bänkade sig 26 000 färre svenska elever i klassrummen. Alla 290 kommuner, utom sex i Stockholmsområdet, förlorar elever och många av kommunerna i Dalarna tillhör de som drabbas hårdast.

Älvdalen återfinns i den absoluta botten med en minskning på 53 barn, vilket är en ruinerande siffra för en kommun med knappt 900 grundskoleelever totalt.

Även Dalarnas två största kommuner, Falun och Borlänge, brottas med kraftiga minskningar av antalet elever. I Falun är bortfallet 246 barn och i Borlänge 250, vilket tillsammans motsvarar 20 medelstora klasser.

- Rent matematiskt skulle vi snabbt behöva lägga ner ett antal skolor eller tvångsbussa elever inom kommunen, säger Borlänges skolområdeschef Lars-Eric Hammarqvist.

- Men vi kan inte översätta siffrorna linjärt till tio klasser. I stället får vi brottas med halvparallellitet och skulle egentligen behöva en slags avvecklingspeng under tiden eftersom verksamheten blir lite dyrare i en sådan här fas, fortsätter han.

I Borlänge följs en särskild plan för skolavveckling. Sedan någon vecka står till exempel Mats Knutsskolan tom och nästa år är det Spraxkyaskolans tur. Kommunens prognos talar om 1 350 färre elever till år 2009.

- Men prognoserna tenderar att försämras i takt med att verkligheten närmar sig, säger Hammarqvist som inte tror på en vändning under överskådlig tid.

- Vi ser samma trend i hela Västeuropa, säger han.

Det minskande elevantalet bromsar också rekryteringen av nya lärare. I Borlänge är trycket från nya sökande stort, men lärare som går i pension ersätts inte och Hammarqvist kan inte ens lova att alla fast lärare får vara kvar.

- Jag borde kunna göra det, men törs inte, eftersom jag inte är säker, säger han.

Region Dalarnas verksamhetsledare Sven Andersson är inte lika pessimistisk.

- Självklart skulle jag vilja att siffran var omvänd. Det här spär ju bara på kommunernas dilemman. Men jag tror att det vänder, att folk kommer att söka nya värden i livet framöver och då kan Dalarna erbjuda den livskvalitet de söker, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons