Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen förlorare när fattigdomen ökar

Annons

Ylva Johansson på socialförvaltningen i Falun ser ingen ljusning. Tvärtom tror hon att den nuvarande nivån kommer att hålla i sig i Falun:

- De som bli kvar hos oss är personer med låg eller ingen utbildning, som har svårt komma in på arbetsmarknaden utan extra åtgärder. Det tycker jag vi kan se tydligt, säger hon.

Enligt socialstyrelsens välfärdsbokslut, Social rapport 2001, ökade inkomstskillnaderna i hela Sverige under 1990-talet. De rikare blev rikare de fattiga fattigare.

- Om jag ska framhålla en orsak så är det 1990-talets stora arbetslöshetskris som gjorde att många lågavlönade förlorade arbetet, säger Martin Börjesson, projektledare för socialstyrelsens Social rapport 2001.

De som drabbades var framför allt vissa invandrargrupper, ungdomar och ensamstående med barn. Barn som växte upp i familjer med ekonomiska svårigheter ökade dramatiskt under 1990-talet till 22 procent.

- Det är nästan var fjärde unge, vi studsade till när vi såg den siffran, säger han.

Att så många ensamma mammor med barn fick det svårt beror på att de tillhör den grupp som är sämst förankrad i arbetslivet:

- Den manliga normen är fastarbete och heltid. Kvinnor har i större utsträckning svagare anknytning till arbetslivet, det är de som har tidsbegränsade anställningar, arbetar deltid.

- Kvinnor med svag anknytning till arbetslivet fick gå först när den ekonomiska krisen slog till. De drabbades också i oproportionerligt stor utsträckning och när mammorna drabbas så drabbas också barnfamiljernas ekonomi. Det här skedde samtidigt som socialförsäkringssystemet försvagades, säger han.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons