Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barnen är utgångspunkten i dagens familj"

Annons

Under de gångna dagarna har han föreläst för grund- och förskollärare i Borlänge om ungdomarnas roll i dagens samhälle.

- I dag får vuxna ett relationskapital av barnen. Det vill säga: du får ett värde av barnen, men bara om du bevisar att du har förtjänat det, säger Trondman.

Han menar att orsaken till denna utveckling är att barn och ungdomar har fått en starkare ställning.

Medan pappan för 50 år sedan ofta var det nav kring vilket familjelivet kretsade, är det i dag barnen som är utgångspunkten, vilket gör dem "vuxnare" och mer krävande.

- Barnen har fått en större socialpsykologisk medvetenhet. När man intervjuar barn i dag känns det som om man pratar med en kurator.

Enligt Trondman blir dagens barn allt mer brådmogna. Dels blir de fysiologiskt vuxna allt tidigare, dels blir de lika tonåringar redan innan den fysiska utvecklingen tar fart.

Så har fenomenet "tweenies" uppstått, elvaåringar som tar efter tonåringarnas beteende i fråga om idrott, alhohol och kläder.

Samtidigt förlängs ungdomstiden uppåt: det dröjer längre innan tonåringarna blir vuxna i termer av eget jobb, boende och ansvar.

- Tonårstiden rör sig åt två håll samtidigt.

Följden blir att ungdomstiden upptar en allt större del av livet, vilket får konsekvenser inte bara för familjen, utan även för skolan och samhällslivet.

Allt mer i kulturen inriktas på barn och ungdomar. Medan exempelvis marknadsföringen för kläder tidigare riktade sig till mammorna, är den i dag riktad direkt till barnen.

Tweenies är exempelvis en av de mest intressanta målgrupperna för marknadsföringen i dag.

Är det ett problem att utvecklingen ser ut så här?

- För de allra flesta är det inget problem med en förlängd ungdomstid, säger Trondman.

Vad gäller framtiden tror han att den förlängda ungdomstiden kommer bli kortare om fem-tio år, till följd av demografiska faktorer: fler yngre kommer att behövas på arbetsmarknaden.

Däremot tyder inget på att vi får en minskning av ungdomstidens förlängning ned i åldrarna.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons