Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barndomshemmet blev naturreservat

Annons

Visst måste det ha känts en smula extra för Alf där han satt tillsammans med sina kamrater i Bärkebälgarna och spelade "Livet i finnskogarna" hemma på gårds-tunet.

- Det är fantastiskt att tänka sig, var hans spontana kommentar när han såg de välputsade backarna kring barndomshemmet.

Här bodde han under tio års tid, utan alla bekvämligheter, bland annat under krigstiden.

- Jag tror att jag gick i andra klassen nere i Tolvsbo när vi flyttade härifrån till Billsjön, minns syster Karin.

Det var under åren 1941-51 som det här var syskonens Perssons uppväxtmiljö.

De var inackorderade hos mjölnaren nere i Tolvsbo på vintrarna. Den pyttelilla skolan var inrymd i stugan bredvid det som i dag är värdshuset.

- Det var ingen skolskjuts på den tiden, minns Alf, och tänk vilka besvär det var till exempel när det var barnafödande och far fick försöka ta sig ner de sju kilometrarna till Tolvsbo för att få hjälp.

Bärkebälgarna spelade musik som verkade skapad för just den här miljön och inledde lämpligt nog med "Livet i finnskogarna", botanisten Lennart Bratt berättade om sitt första möte med Sven Åhman och det som så småningom skulle bli naturreservatet Nedra Oppsveten och kommunalrådet Leif Nilsson invigde naturreservatet, uppenbart belåten över att kommunen fått en attraktion som heter duga.

- Man kan inte annat än att känna sig rik när man står här och ser vad vi har att erbjuda såväl besökare som en kommande generation, sade han bland annat och beklagade att Sven Åhman inte fick tillfälle att se resultatet av återställandet av en mycket värdefull miljö.

Det fanns flera belåtna besökare hör i lördags. Dit måste definitivt räknas Västerbergslagens Naturvårdsförenings Gunnar Westman, Henry Eriksson och bröderna Gösta och Lennart Danielsson, samtliga eldsjälar vid återskapandet av den minst 300 år gamla kulturlandskapet med en hisnande vacker utsikt över sjön Oppsveten.

Förutom ovan nämnda inslag fick invigningspubliken också vara med om en blomstervandring i markerna och kunde dessutom beundra duktiga vallhundar i arbete med att hålla ihop en fårhjord, en hjord som har en stor uppgift att hålla efter miljön vid länsstyrelsen Dalarnas senaste attraktion inom naturvården.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons