Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnafödandet halverat i länet

Annons

Ingalill Westman beskriver ett problem som kommer att bli akut inom några år, när en stor grupp fyrtiotalister ska gå i pension.

Sjukvården i Dalarna har redan i dag svårt att få tag i personal, och vårdbehovet kommer knappast att minska i takt med att antalet äldre tilltar.

- Jag tror att det till stor del beror på att Dalarna är ett utflyttningslän. Vi tappar den yngre befolkningen. Många avvaktar också att skaffa barn vid till exempel arbetslöshet.

Under den senaste tioårsperioden har födelsetalen i Sverige sjunkit med 25,5 procent, enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Vid samma jämförelse för Dalarnas del slutar förändringen på -41,7 procent. År 1992 föddes 3 991 barn i länet - nästan dubbelt så många som ifjol. Stockholm hade den lindrigaste minskningen under perioden, -11,3 procent.

Antalet födda barn per kvinna har också minskat om man ser över hela landet. I början av 90-talet låg siffran på över 2 barn per kvinna, nu ligger den omkring 1,5.

- Samhället kräver längre och längre utbildningar, man blir äldre och äldre innan man börjar jobba. Kvinnorna senarelägger sitt barnafödande. Bara för 10-15 år sedan fanns det fler okvalificerade arbeten så att man kunde försörja sig tidigare i livet.

Vad säger de blivande mödrar du möter om framtiden?

- Många uttrycker sin oro över hur de ska få situationen att gå ihop. De kanske har ett vikariat eller projektanställning. Fast jobb verkar vara en viktig trygghetsfaktor.

Antalet födda i Dalarna minskade med 3,4 procent mellan 2000 och 2001.

Under 2000 föddes 2 408 nya masar och kullor, medan motsvarande siffra förra året var 2 325.

En ljusning är att i landet som helhet har barnafödandet ökat något, +1,1 procent, från 90 441 nyfödda 2000 till 91 466 stycken 2001.

Generellt sett tror Ingalill Westman att attityden till småbarnsföräldrar måste ändras i samhället innan vi får se någon ihållande baby-boom.

- Det handlar om hur välkommen man känner sig som småbarnsförälder i arbetslivet. Jag hörde nyligen att ensamstående mammor har svårare att få jobb än andra grupper trots likvärdiga meriter. Barn är också stressade, det är kö till barnpsyk. Vi behöver ett mer barnvänligt samhälle.

Hur åstadkommer man ett barnvänligare Dalarna?

- Jag kan inte säga vad vi i Dalarna skulle hitta på. Inte ens landshövdingen har nog ett svar på det.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons