Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn tvingas korsa vägen

Annons

Det var vid ett informationsmöte under våren som skolledningen gav föräldrarna beskedet: Till hösten blir det ingen matservering på förskolan Östermalmsgården.

Barnen kommer att vara för få för att det ska vara lönsamt att ha kökspersonalen kvar. Istället flyttas kokerskan till Mjälgaskolan, dit barnen också hänvisas för att äta lunch.

- Det handlar om ekonomi och vi har inte råd att ha den här personen kvar på Östermalmsgården, berättar Hans Larsson, biträdande rektor vid Mjälgaskolan.

Förskolebarnens föräldrar är kritiska till skolledningens beslut. Mellan de båda skolorna ligger nämligen den hårt trafikerade Stationsgatan. Den måste sex-åringarna ta sig över två gånger varje dag. Det ska ske längs en sträcka som helt saknar övergångsställen och trafikhinder.

- Det här är inte bra. Jag tycker att det är dåligt av skolledningen att inte tänka på barnen och trafiksäkerheten, säger Niklas Ågren, förälder till ett av barnen som ska börja på Östermalmsgården i augusti.

Nej, skolledningen vet i dagsläget inte hur problemet ska lösas. Det har diskuterats, men längre än så är planerna inte gångna. Först i mitten av augusti, det vill säga lagom till skolstart, ska en plan presenteras.

- Under tiden får barnen gå till och från Mjälgaskolan under uppsyn av lärare, säger Hans Larsson.

Längs den aktuella vägsträckan råder 30 kilometer i timmen. Enligt föräldrar till förskolebarnen är överträdelse av den hastigheten snarare en regel än undantag. Det, i kombination med att det saknas trafikhinder, gör att oron inför hösten växer hos småbarnsföräldrarna.

- Att det skulle bli få barn på Östermalmsgården i höst visste man redan tidigare. Trots det har ingen brytt sig om att lösa trafiksituationen, menar Niklas Ågren.

Enligt deltagare på vårens föräldramöte, kommer Mjälgaskolans skolledning till hösten att begära att den aktuella delen av Stationsgatan ska stängas av. Det är dock ingenting som det talas högt om i dagsläget.

- Vi tittar som sagt på situationen och när skolorna startar kommer vi att veta hur det ska se ut, säger Hans Larsson.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons